Experienţa unui adevărat referendum şi lipsa de practici anterioare a condus la nelămurirea populaţiei asupra scopului şi mizei referendumului. Astfel, în loc să edifice populaţia asupra menirii plebiscitului, partidele parlamentare şi extraparlamentare cu mijloace logistice impunătoare şi-au promovat mesajele şi liderii, ca prima etapă a alegerilor prezidenţiale, fapt ce a indus în eroare societatea, descurajând-o să participe la referendum.
Statul, Comisia Electorală Centrală, autorităţile publice municipale, raionale şi locale nu au propagat insistent necesitatea ieşirii la referendum, lăsând această misiune imparţială pe seama partidelor, ce nu pot fi implicit obiective.
„Poziţia antidemocratică a Partidului Comuniştilor, intimidarea populaţiei să nu meargă la secţiile de votare, dar şi pasivitatea, neimplicarea organelor competente în aceste acţiuni ilegale au favorizat neieşirea oamenilor la referendum”, se arată în declaraţia PNL.
În acest sens, PNL spune că îşi va revizui, la viitorul congres, poziţia programatică şi va propune anularea funcţiei de şef de stat, ce a generat continuu instabilitate constituţională, politică şi socială în Republica Moldova.
De asemenea, PNL consideră că deputaţii trebuie să modifice modul de alegere a preşedintelui printr-un prag redus în Legislativ, după care să adopte, prin consens, data alegerilor parlamentare anticipate, în toamnă sau în primăvară.