Partidul Naţional Liberal a cîştigat, marţi, 24 august, la judecata de la Curtea de Apel, dosarul intentat Comisiei Electorale Centrale, pe marginea interzicerii spotului electoral.
În acest sens, la şedinţa de judecată, Curtea de Apel Chişinău a decis că spotul poate fi difuzat.
Preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco a declarat că “cîştigul în instanţa de judecată, în favoarea PNL demonstrează că în RM nu se va mai putea pune căluşul în gura subiecţilor electorali în legătură cu mesajele politice în perioada alegerilor. PCRM şi probabil aliaţii lor s-au văzut intimidaţi şi afectaţi de mesajul unionist al PNL. Însă legislaţia internaţională prevede libertatea de a comunica, informaţii şi idei de o importanţă primordială pentru viaţa politică şi structura democratică a unei ţări”.
“În absenţa acestei libertăţi, este imposibilă organizarea unor scrutine cu adevărat libere. Amestecul autorităţilor naţionale în exercitarea libertăţii de exprimare în cazul de faţă nu este necesar într-o societate democratică. Constituţia RM în art. 54 prevede “că exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrîngeri decît celor prevăzute de lege… (reprezentantul CEC şi cel PCRM nu au adus în şedinţa de judecată nici un fel de argumente legale decît declarative în motivarea hotărîrii CEC care şi ea e doar declarativă)”, a mai spus Pavlicenco
Menţionăm că la 20 august, CEC a interzis difuzarea de către instituţiile media a spotului electoral PNL, în care pledează pentru unirea cu România, în urma contestaţiei depuse de către reprezentantul PCRM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE