Prioritățile Ministerului Energiei pentru anul 2023 au fost prezentate de către ministrul Victor Parlicov la reuniunea Consiliului sectorial de coordonare a asistenței pentru sectorul energiei. În cadrul ședinței a fost examinat Planul de acțiuni al Ministerului Energiei și necesitățile de finanțare pentru realizarea acestuia, precum și structura, funcțiile și instituțiile noului minister.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat prioritățile noului Minister, construite în jurul obiectivului de decarbonizare accelerată a economiei înainte de termenul stabilit de Uniunea Europeană, în anul 2050.
„Viziunea Ministrului este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv. Acest lucru este realizabil în special într-o țară ca R.Moldova, care nu are resurse energetice fosile și poate miza doar pe valorificarea energiei din surse regenerabile. O altă prioritate, pe care o vor simți cetățenii în mod direct, este eficiența energetică în sectorul rezidențial, care va reduce facturile la energie ale consumatorilor casnici și ale companiilor”, a declarat Victor Parlicov.
Ministrul a invitat donatorii să participe la crearea și capitalizarea Fondului de eficiență energetică, dar și la electrificarea transportului, un mare consumator de combustibili fosili din țară. De asemenea, au fost abordate subiecte legate de necesitățile suplimentare ale Ministerului Energiei printre care inventarierea rețelelor de gaze naturale, implementarea schemei de obligații în domeniul eficienței energetice, strategia de renovare a clădirilor din țară și altele subiecte prioritare.
În domeniul energiei regenerabile, în anul curent este planificată lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă, cu o capacitate totală de 60 MW fotovoltaice și 105 MW eoliene, construirea de centrale electrice pe bază de biogaz/biomasă cu o putere totală de 65 MW, dintre care centrale de transformare a deșeurilor în energie cu o putere totală de 20 MW, înființarea plantațiilor de culturi energetice și introducerea facturării nete și facilitarea racordării la rețea a centralelor electrice mari.
Din Consiliul de coordonare a asistenței în sectorul energetic fac parte reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai partenerilor de dezvoltare activi în sector. Secretariatul Consiliului este asigurat de către experții Programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
„PNUD, în parteneriat cu Uniunea Europeană, a susținut crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, iar în urma unei analize de impact pe care o efectuăm vom veni cu date analitice care vor sprijini noi măsuri în domeniu. De asemenea, vom explora posibilități de atragere a inovațiilor tehnologice în sectorul energetic și vom contribui la fortificarea capacităților noului Minister al Energiei”, a declarat Andrea Cuziova, reprezentanta rezidentă ad interim a PNUD Moldova.
Planul de acțiuni discutat cu partenerii de dezvoltare conține 45 de măsuri și o matrice de 77 de priorități pentru dezvoltarea sectorului energetic în anul 2023, majoritatea fiind susținute de partenrii de dezvoltare.