Peste şase milioane de ucraineni au fugit din ţara lor de la începutul invaziei ruse, a informat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Până în data de 11 mai, 6.029.705 ucraineni au căutat refugiu iniţial în ţările învecinate, înainte de a-şi continua de cele mai multe ori călătoria spre alte țări.

Polonia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi: 3.272.943 la 11 mai. Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii între 18 şi 60 de ani, care ar putea fi mobilizaţi, neavând dreptul să plece din Ucraina.

Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus în mod considerabil de la începutul ostilităţilor. În luna martie, erau aproape 3,4 milioane de ucraineni fugiţi din ţara lor, adesea în mare grabă şi având asupra lor puţine lucruri personale. În aprilie, erau cu 1,5 milioane mai mulţi cei care au ales să fugă de lupte şi de violenţe. De la începutul lunii, aproape 493.000 de ucraineni au traversat frontiera pentru a găsi refugiu în altă ţară.

Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lui aprilie, circa 8,3 milioane de persoane ar putea fugi anul acesta din Ucraina. Acestor refugiați li se adaugă circa 8 milioane de strămutaţi în interiorul Ucrainei, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE