În luna februarie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 1 miliard 898 milioane lei, cu peste 386 milioane lei mai mult (25%), comparativ cu intervalul corespondent al anului 2019. 

Pe parcursul lunii trecute, au fost perfectate 48 586 de declaraţii vamale şi constatate 562 de încălcări ale legislaţiei vamale.

Cele mai frecvente încălcări se referă la depăşirea termenului de aflare pe teritoriul RM a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declaraţiei vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum. Tot în perioada vizată, au fost întocmite 321 de procese-verbale cu privire la contravenţie şi aplicate amenzi în sumă de 1,4 milioane lei, se arartă într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

În perioada de referinţă, fluxul unităţilor de transport a constituit 323 138 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leuşeni şi Sculeni, cu 66 126 şi respectiv, 52 981 de traversări.

Serviciul Vamal administrează Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal (+373 2278 8888), unde pot fi obţinute informaţii despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri sau înregistrate reclamaţii cu privire la eventuale abuzuri admise de către angajaţii instituţiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE