gdm.mdAnul 2015 a fost un an bogat în declarații sexiste. Opinia este împărtășită de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, care a prezentat publicului larg și o serie de exemple, informează Politik.md.
Persoane publice cum ar fi politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști, blogeri, formatori de opinie și analiști politici s-au scaldat în declarații sexiste, susțin activiștii și activistele. Totuși, momentul culminant a fost atunci când Maia Sandu și Zinaida Greceanîi au concurat pentru funcții politice concrete devenind în acest fel concurente directe ale bărbaților.
„Exemplele acestor două femei concurând pentru putere au arătat de fapt, cât de greu le este femeilor implicate în politică într-o societate patriarhală. Acestea au fost trimise la crescut copii și nepoți, la creat familii, în timp ce politica moldovenească e plină de bărbați pensionari și celibatari, însă ei nu prea s-au îngânat unii pe alții la crescut copii și nepoți”, se menționează într-un comunicat de presă lansat de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova.
Însă sexismul nu s-a oprit doar la Maia Sandu și Zinaida Greceanîi. Tratarea femeilor ca obiecte, utilizarea stereotipurilor de gen la adresa femeilor și a bărbaților, etalarea macismului și a virilității au fost alte forme de sexism utilizate în spațiul public de către persoane publice, atât de către bărbați, cât și de către femei.
„Mai mult, anumite publicații online dedicate femeilor, emisiuni televizate, publicații online umoristice, dar și anumiți bloggeri și anumite bloggerițe au contribuit în 2015 din plin la intensificarea sexismului prin publicarea de articole și glume denigratoare la adresa femeilor. Sperăm că sexismul va scădea și chiar dispărea din mediul online în 2016, iar formatorii și formatoarele de opinie își vor schimba abordările și vor promova idei pro-egalitate de gen și nu stereotipuri de gen”, mai susțin reprezentanții Grupul de Inițiative Feministe, care au adus și o serie de exemple.
Dorin Chirtoacă, primarul mun.Chișinău
„Doamnei Greceanîi vreau să îi mulțumesc pentru participare. Să o felicit pentru faptul că a avut curajul să se implice în această campanie. Mai rău pentru bărbații din cadrul PSRM și mai departe de la Kremlin, care s-au ascuns după fusta ei. Trebuiau să iasă în față, așa cum se cuvine într-o asemenea situație. Nu o doamnă care deja la apusul activității, la 59 de ani, la vârsta de pensie, hai du-te și candidează la primăria Chișinău. Din start era clar că e o problemă, Eu înțeleg când înaintează o doamnă în plină putere de afirmare și profesională, și personală, cum doriți, și să vină să concureze; iată cum doamna Crudu la Cruzești […], dar suntem pentru, însă nu atunci când omul este forțat și pus în situația de a candida […] Prin urmare, recomandăm și Kremlinului, și socialiștior măcar să nu fie, să nu comită acte de lașitate de asta, să nu se asundă după deget sau după fusta unor doamne.”
Renato Usatîi, primarul mun.Bălți
„Săraca femeie trăiește singura până la 40 de ani. Asta nu e normal."
 
 
 
 
 
tribuna.mdMihăeș Roman, analist politic
„Lasa jelea. Maia poate va avea mai mult timp și va devini o bună mama și soție”
 
 
 
 
 
Oazu Nantoi, analist politic
„Noi știm cum se numește acea categorie de doamne care unuia îi spune că-l iubește, iar pe de altă parte practică sex pe bani.”
 
 
 
 
 
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal
„Eu nu vreau la guvernare o păpușă frumoasă, vreau una deșteaptă. Nu e un semn bun că nici ieri nici azi nu s-a dus să discute cu reprezentanții Partidului Democrat.”
 
 
 
 
fileviatasicartDumitru Crudu, jurnalist
„Părerea mea e că fetele care s-au prostituat în public sunt nişte criminale, care ar trebui prinse cât mai repede de poliţie şi judecate. Până nu au fugit din ţară. Să răspundă pentru ce au făcut. Sau e în interesul cuiva ca acestea să scape basma curată?"
 
 
 
 
 
Valeriu Munteanu, ministrul mediului
„Militarii sunt o castă aparte. De obicei, ei nu iubesc gelul de pe păr, nu iubesc unghiile făcute și vopsite cu gel transparent”, a nuanțat Munteanu (despre Vitalie Catană candidat la funcția de ministru al Apărării).
 
 
 
 
totul.mdValeriu Renita, jurnalist
„Но вчера ведущая Наталья Морарь и её гостья Майя Санду позволили телезрителям отдохнуть от политики. Правда, понадобилось немного фантазии, чтобы сразу вникнуть в суть общения двух смазливых барышень... Удовольствие от передачи получили те поклонники, которые сразу догадались ,что под словом „политика» надо подразумевать «шоу-бизнес», под „партией” – «продюсер», под „выборами” – «конкурс красоты», а под «президентом» – «Мисс Молдова»”
 
tribuna.mdVladimir Hotineanu, deputat
Adresare către Marina Radvan: "Devochika, lupul din padure ți-e coleg!”
 
 
 
 
 
 
Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Moldova
(vorbinddespreproteste): Расслабьтесь и получайте удовольствие. Anisoara, nu la tine ma uit, ca amusi iara ai sa te superi”
 
 
 
 
Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova
„Remarcăm că unii dintre foștii colegi din PLDM nu au mai avut nici măcar bărbăția politică să se așeze la masa de negocieri."„astfel de lucruri trebuie discutate bărbătește, cu maturitate politică, nu prin ieșiri de câteva minute în fața presei”
 
 
 
 
Zinaida Greceanii, deputată
„Chiar nu au demnitarii noștri niș-o mândrie di neam, di țara. Bărbații nostri din Moldova să facă ceva pentru țara asta. Unde-i demnitatea lor din interior? eu asta vreau să-i intreb. Și de fapt i-am și mai întrebat”
 
 
 
 
Ion Sturza, fost Prim-ministru
“Dacă sunteți bărbați, ieșiți și spuneți: „Îl vrem pe Vlad Plahotniuc prim-ministru”. Confruntați-vă deschis și cinstit cu alte partide, dar și cu opinia publică care vă „iubește” de v-ar rupe în bucăți. [...] Ieșiți la trântă cu mine. Hai să discutăm despre proiecte de țară, viziuni și valori! Haiți să discutăm cine a furat miliardul, real, nu pretins. Haideți să vedem cum și cine e capabil să restabilească reputația terfelită a țării. Slabo, Marian Ilici? Facem o întâlnire la televiziunea publică?”
 
Material semnat de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE