Cadrul legal privind parteneriatele public-private a fost completat cu reguli mai clare. Un proiect de armonizare a legislației naționale în domeniu cu legislația Uniunii Europene a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, după ce Comisia Europeană a recomandat alinierea legislației Republicii Moldova la acquis-ul Uniunii Europene. Astfel, se urmărește crearea unui cadru juridic predictibil și adaptat nevoilor complexe ale colaborărilor public-private, precum și acordarea unor garanții suplimentare pentru investitorii privați și atragerea de investiții în sectoarele strategice.
În acest context, autorii au propus o serie de modificări la Legea cu privire la parteneriatul public-privat. Printre acestea figurează definirea mai clară a noțiunii de parteneriat public-privat (PPP) și stipularea unor caracteristici clare privind mecanismul PPP. Proiectul de lege mai conține unele măsuri adiționale de incompatibilitate. Mai exact, persoanele fizice și juridice asupra cărora au fost aplicate măsuri restrictive internaționale și cele asociate nu vor mai putea încheia parteneriate public-private. Aceleași restricții vor fi aplicate și celor care nu au dreptul să propună oferte în cadrul procedurilor de achiziție publică pentru că nu respectă anumite condiții legale.
De asemenea, a fost completată Legea cu privire la parteneriatul public-privat cu criterii necesare pentru aprobarea propunerilor de proiecte de parteneriat public-privat. Printre acestea figurează rezultate favorabile în studiul de fezabilitate, obligativitatea ca infrastructura publică să rămână în proprietatea partenerului public după realizarea proiectului, precum și durata contractului, care va fi cuprinsă între 5 și 35 de ani, cu posibilitatea excluderii acesteia în mod excepțional, în baza unei legi speciale aplicabile.
Alte prevederi ale inițiativei legislative au fost propuse pentru a îmbunătăți accesul la resurse financiare, pentru a defini mai bine contribuțiile partenerilor și pentru a promova utilizarea eficientă a fondurilor publice. Respectiv, s-a propus posibilitatea ca finanțarea investițiilor să fie asigurată nu doar integral de partenerul privat, ci și în comun de partenerul privat și partenerul public. La fel, partenerul privat va putea finanța investițiile atât din resurse proprii, cât și din resurse atrase de la finanțatori, iar partenerul public va avea mai multe modalități de a contribui la realizarea proiectului.
Modificările legislative nu vor fi aplicate pentru contractele de parteneriat public-privat, care au ca obiect concesiuni de servicii în proces de realizare la data intrării în vigoare a acestui proiect de lege.