1. Sunteți dublu medaliat cu aur la Seul 1988 şi cu argint în Atlanta 1996, în echipa de canoe, aveți anumite beneficii din partea statului, dar peste hotarele țării?
Dacă spunem că nu avem facilități din partea statului nu cred că este foarte bine, înseamnă că noi ne plângem, dar să trecem peste aceste lucruri și să spunem că a fost o inițiativă bună în anul 1999 atunci când s-a format legea cu privire la sport. Acolo este stipulată ideea ca sportivii, campionii olimpici, premianții europeni să primească ”Renta Viager” lunar și, de asemenea să fie răsplătiți cu un suport financiar. Mai bine sau mai rău, acest proiect încă nu a intrat în vigoare și nici nu se respectă, chiar s-a dat uitării acest lucru. În rest, să spunem, noi, campionii olimpici că beneficiem de anumite privilegii, nu pot. Altceva mă interesează mai mult cei care sunt la conducerea statului să înțeleagă un lucru, că sportul de performanță nu este doar mușchi și corp frumos, dar persistă și imaginea statului. Aș dori ca demnitarii din stat să ia în considerație atunci când se formează legea bugetului, când se crează strategii de dezvoltare a tineretului, să știe că sportul este strict necesar pentru dezvoltarea națiunii. Ca pildă, țările dezvoltate economic nu în zadar investesc foarte mult în acest domeniu și este evident au și rezultate foarte bune. La capitolul beneficii din străinătate, eu am doar de la Solidaritatea Olimpică care este membră a Comitetului Național Olimpic Internațional în care sunt 20 de programe ce ne finanțează și ne ajută. Am primit ordinul de aur de la Asociația Comitetelor Olimpice Mondiale în 2005, în fiecare an primesc felicitări de la Comitetul Internațional Olimpic.
2. Care sunt țările vizitate de sportivul Nicolae Juravschi și ce amintiri vă compleșesc?
Practic pot spune că am fost pe toate continentele, toate țările le-am vizitat. Fiind sportiv, indiferent unde pleci, în Barcelona, Paris, Sidney, Maiami este un program sportiv și nu poți să mergi singur unde dorești și să vizitezi ce dorești. Nu poți să vizitezi monumentele culturale, arhitecturi ale acelei țări, desigur, în programul olimpic există și aceste măsuri, dar cel mai important este să te antrenezi atunci când ajungi acolo. Îmi amintesc foarte bine când am mers pentru prima dată la Roma, Italia prin 1993, evident, era totul diferit și eram cu toții foarte impresionați, în special când am mers la Coliseum. Cel mai interesant program la jocurilor olimpice este deschiderea lor. Pentru că atunci când se începe acest eveniment important, sunt prezentate cele mai frumoase moment din acea țară. Am văzut o mulțime de lucru deosebite și în Atena, în Barcelona, în Seul  deoarece acolo vin cei mai buni cântăreți sau sunt prezentate diferite tradiții, obiceiuri.      
3. Care sunt realizările sportivilor, membri ai Comitetului Național Olimpic, în ultimul an?
Cred că este bine să evidențiez rezultatul lui Veaceslav Gojan de la Jocurile Olimpice din 2008 care a obținut o medalie de bronz la box. Ion Luchian, atlet foarte bun la 3.000 de metri a evoluat bine obținând locul 12, Alexandru Vdov, haltere, locul 9. Ne-au bucurat cu rezultatele lor sportivii de la canoe care în ultimii patru ani au obținut 64 de medalii la campionatele mondiale și europene între juniori și tineret. Cu regret, trebuie să constat că pe an ce trece problema crizei financiare se acutizează și avem tot mai puțini și mai puțini sportivi în țară. Pentru că atunci când țara este reprezentată la vreun Campionat Olimpic trebuie să meargă vreo 2, 3 sportivi cu potențial mare, ce pot evolua foarte bine și evident din câțiva, unul va fi învingător, însă, condițiile de la noi nu ne permit să facem acest lucru.
4. Va pleca vreo delegație de sportivi pentru a reprezenta țara noastră la Olimpiada de la Soci?
Olimpiada de la Soci care va fi în anul 2014, desigur că este foarte importantă pentru noi să participăm, dar mai este timp. În sport, peste fiecare 2, 3 ani poate să apară noi talente,de aceea nu putem spune cu exactitate câte persoane sau cine va merge. Dar că vom fi prezenți la Olimpiadă este cu siguranță, indiferent cine va fi la conducerea țării, pentru că noi trebuie să evoluăm și să prezentăm țara bine la orice Olimpiadă.    
5. Cum credeți, alegerile anticipate din 29 iulie vor contribui la depășirea crizei politice care persistă în R. Moldova?
Eu sper, totuși, că oamenii se deșteaptă de la scrutin la scrutin și înțeleg că sunt necesare schimbări, de asemenea este nevoie ca să vină colectivele tinere la conducere, cu viziuni noi, cu cunoașterea câtorva limbi. De asemenea, să aibă carismă pentru a putea sta la masa de tratative cu organele internaționale la același nivel. Vrem sau nu fiecare dintre noi este afectat de clasa politică și sperăm că vor fi schimbări după 29 iulie. De fapt, sunt sigur de acest lucru.    
6. Dacă, eventual, ați fi un lider politic, care ar fi echipa Dvs. cu care ați merge în campania electorală?
În primul rând este nevoie de o echipă puternică de tineri profesioniști. La ce mă refer când spun aceste lucruri? Poate să se supere cineva, poate să mă condamne, dar nu cred că persoana care este deja la 70 de ani poate să gândească pentru viitorul R. Moldova, ce o să fie peste 10, 20 de ani. Poate el este patriot, suferă pentru națiune, pentru pământul nostru, dar eu spun aceste lucruri din punct de vedere fizic nu mai sunt acele puteri, aceeași energie. Nimeni nu spune că trebuie să-i eliminăm pe aceste persoane, dar trebuie să dăm prerogativă persoanelor tinere. Din alt punct de vedere, echipa de politicieni de 30, 50 ani știe că mai trebuie să trăiască în această țară încă tot pe atâta și dacă e om cu responsabilitate nu cred că va trebui să stea 2, 3 ani și să se gândească ce va fi mâine. Noi trebuie să promovăm așa personalități care se gândesc la viitorul statului, atunci când va avea de făcut ceva să se gândească de două ori. Să analizeze cum o să fie tratată această problemă peste 10 ani, de nepoții, copiii lui. Aici putem să luăm pilde de la alte guverne. Sunt foarte multe Guverne în care sunt prezenți mulți tineri la conducere, care cresc și care sunt mereu în evoluție și cred că este normal acest lucru. De la Guvernarea care se află de mult la putere vedem ce avem, haideți să vedem o generație tânără cum se va manifesta.  
Eu vreau ca oamenii să se gândească nu numai la ziua de azi, dar și la cea de mâine, prin acest mesaj vreau ca politicienii care fac promisiuni să nu fie goale pentru a câștiga doar o poziție, dar să facă o analiză foarte amplă pentru ca alegătorul să fie încrezut în ziua de mâine. Doresc ca tinerii să fie mai progresivi și să se includă în toate progamele, să se dezvolte și mai departe venin cu noi inițiative.            
7. Vă plac pariurile? Când ați câștigat ultima dată un pariu?
Pariurile sunt foarte interesante și eu sunt o persoană ambițioasă, de aceea îmi place să pariez. Nu pot spune că sunt pasionat de cazinouri sau jocuri de noroc și nici nu merg acolo, dar fac pariurile cu prietenii mei. Desigur, nu pot să pariez că o să câștigăm Campionatul Olimpic în 2014, atunci când știu realitatea de la noi. În plan personal sunt un om foarte norocos, dar îmi amintesc de anii când se făceau meciuri de fotbal. Atunci am cumpărat și eu un bilet, pentru că noi sportivii aveam privilegii și intram fără a plăti, și am câștigat o bicicletă sportivă, chiar din primul bilet. De obicei câștig toate pariurile.    
8. Cum influențează banii, caracterul omului, obișnuințele lui?
Banii sunt greu de obținut, însă, la noi sunt o mulțime de ”pile” care te fac bogat și celebru peste noapte. Nu știu prin ce căi obțin oamenii bani, dar foarte repede îi poți vedea prin lumea mondenă. Detest acest lucru, pentru că sunt de părere că banii trebuie apreciați, ei trebuie să i se dea omului cu muncă. Eu am obținut totul prin multă muncă, pentru ca să fii campion mondial de două ori trebuie să depui efort mare. Oamenii care obțin o poziție sau bani gratis, pierd alte calități mult mai importante și sunt tare supărat pe acest lucru. Dar cine nu știe să administreze corect banii, pierde repede și din poziția socială, și din valoarea acestora. Omul adevărat trebuie să fie stabil, cu picioarele pe pământ și sigur în propriile forțe.    
9. Care sunt ocupații Dvs. preferate în timpul liber, în afară de sport?
Ocupația mea de bază este familia, îmi place foarte mult să-mi petrec timpul liber cu prietenii. Deseori merg la pescuit sau la vânat. Mă delectez cu informația de la evenimentele politice, îmi place să analizez tot ce se întâmpplă în țară și asta am posibilitatea să o fac în timpul liber.   
10. Ați afirmat într-un interviu că soția Dvs., Lucia, este o fire foarte romantică. Prin ce se manifestă tandrețea și romantismul ei?
Da, într-adevăr, Lucia este foarte romantică, este cea care menține armonia în familie, într-un focar mereu aprins. Ea este motorul de energie care răspândește mereu zâmbete în familia noastră. Lucia este o femeie foarte deșteaptă și un exemplu bun pentru copiii noștri. Lucia este o persoană foarte înțelegătoare pentru că mulți colegi de-ai mei aveau mereu probleme cu soțiile din cauză că plecau des în campionate, dar eu întotdeauna am fost susținut și înțeles. Este o mamă exemplu pentru copiii noștri, foarte dulce, gingașă, grijulie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE