Persoanele deportate nu beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi alte categorii sociale. Deportaţii dispun de mai puţine drepturi şi priorităţi ca veteranii, a precizat vineri, 3 iulie, Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM).
În acest context, membrii CHDOM solicită modificarea legislaţiei cu privire la persoanele deportate în timpul regimului stalinist.
În privinţa reabilitării morale a deportaţilor, CHDOM propune înlocuirea expresiei “compensarea pagubelor materiale pricinuite” cu expresia “compensarea pagubelor morale şi materiale pricinuite”.
“Cu regret, represaţilor politici nu doar prejudicial moral nu li se acordă, dar şi cel material este foarte mic. În schimbul caselor şi a terenurilor pierdute, deportaţilor li s-a oferit o despăgubire mizeră de 100 de lei”, a mai spus Urâtu.
Juristul CHDOM, Andrei Briceac, susţine că “pentru a primi averea confiscată de regimul comunist, foştii deportaţi sunt nevoiţi să prezinte un set de documente. În multe cazuri, însă, deportaţii nu le pot prezenta deoarece acestea nu s-au păstrat”.
Operaţiunea de deportare a început la ora 2 în noaptea de 6 spre 7 iulie şi s-a terminat la ora 20, în ziua de 7 iulie 1949. În total au fost deportate 11.293 de familii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE