Ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică arată că pensia medie în Republica Moldova acoperă doar puţin peste jumătate din minimul calculat pentru această categorie de cetăţeni. Pensia este de 647 de lei, în timp ce minimul de existență, stabilit pentru bătrâni – de 1137 şi asta în condiţiile în care, la începutul lunii aprilie, autorităţile au indexat pensile cu peste 17 la sută.
Într-un interviu acordat vineri, 3 iulie pentru Europa Liberă, expertul IDIS Viitorul, Tatiana Lariuşin a declarat că “pensile sunt foarte mici şi nicidecum nu poţi să trăieşti cu acest minim de existenţă”. Expertul mai susţine că rezervele statului privind achitarea pensiilor “este, probabil, unul din cele mai mari secrete de stat şi nu se cunoaşte cât timp va mai putea plăti guvernul pensiile”.
Lariuşin mai spune că “probabil şi data alegerilor a fost aleasă nu întâmplător la 5 aprilie, având în vedere că, potrivit legislaţiei, pensile sunt indexate de fiecare dată la 1 aprilie”. “Pensionarii sunt o parte foarte importantă a nucleului de electorat a partidelor comuniste în toate ţările post sovietice şi mai ales în R. Moldova”.
Menţionăm că minimul de existenţă lunar calculat pentru populaţia aptă de muncă constituie 1410 lei, iar pentru copii de 1258, cu diferenţe în funcţie de vîrsta copilului.
Precizăm că minimul de existenţă nu este altceva decît valoarea produselor absolut necesare pentru coşul alimentar şi cel nealimentar, adică e vorba de servicii, plăţi comunale, îmbrăcăminte, încălţăminte şi asistenţă medicală. Cel mai bine asiguraţi din acest punct de vedere sunt astăzi salariaţii din sectorul financiar, iar cel mai rău o duc, arată statisticile, angajaţii din agricultură, silvicultură şi pensionarii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE