Pentru prevenirea cazurilor de încălcare a disciplinei militare în Armata Naţională, ministerul Apărării a dispus crearea unui nou plan de activităţi de profilaxie pentru anul 2013, anunță Politik.md cu referire la serviciul de presă al ministerului.

Potrivit sursei, Procuratura militară şi Judecătoria militară vor fi responsabile de elaborarea planului pentru anul 2013, privind profilaxia şi prevenirea cazurilor de încălcare a disciplinei militare în unităţile şi instituţiile Armatei Naţionale. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Procuraturii şi Judecătoriei militare, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a analizat activitatea instituţiilor pe parcursul anului curent, constatând că eforturile comune au dus la scăderea cazurilor de încălcare a disciplinei militare în unităţile şi instituţiile Armatei Naţionale.
 
Potrivit lui Vitalie Marinuţa, acțiunile, întreprinse de conducerea instituţiei pe parcursul ultimei perioade de timp, şi intoleranţă faţă de orice încălcări a prevederilor regulamentare, au influenţat pozitiv asupra stării moral-psihologice din colectivele militare, au contribuit la diminuarea numărului de infracţiuni militare. Vitalie Marinuţa a îndemnat procurorii şi judecătorii militari să se implice cât mai activ în activitatea comisei, formate prin ordinul ministrului Apărării, nu doar reprezentanţi ai Ministerului Apărării, dar şi reprezentanţi procuraturii militare, organizaţiilor nonguvernamentale, mediului academic şi societății civile, care va analiza în detalii starea disciplinei militare în toate garnizoanele și relațiile dintre militari.
 
„În pofida încercărilor întreprinse de unele structuri mediatice de a prezenta situaţia la capitolul relaţiilor statutare dintre militari drept una alarmantă în Armata Naţională, vreau să constat că starea lucrurilor este normală, şi are o dinamică pozitivă, fiind eliminate mai multe lacune la acest capitol. Comparativ cu 11 luni ale anului 2011, anul curent, numărul infracţiunilor militare a scăzut cu circa 32%, dar aceşti indici nu trebuie să stopeze proiectele comune îndreptate spre minimalizarea completă a cazurilor de acest gen”, a spus ministrul Apărării.
 
La rândul său, Procurorul militar principal, colonel de justiţie, Ion Dediu, a apreciat eforturile Ministerului Apărării în direcţia combaterii cazurilor de nerespectare a regulamentelor militare în unităţile Armatei Naţionale, care au scăzut considerabil, comparativ cu alţi ani, exprimând disponibilitatea procurorilor şi judecătorilor militari de a se încadra cât mai activ în procesul de profilaxie şi prevenire a fenomenelor negative în relaţiile dintre militari. „Vom susţine iniţiativele Ministerului Apărării nu doar în cadrul unui plan comun de activităţi pentru anul viitor, dar vom veni şi cu unele proiecte noi pentru contracararea cazurilor de încălcare a disciplinei militare, implementate de Procuratura Militară”, a specificat colonelul de justiţie Dediu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE