Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a doi angajaţi ai unui restaurant din centrul capitalei.  Este vorba despre un chelner și un barman, care sunt învinuiți de faptul că au furat sume mari de bani de pe cardurile mai multor clienți ai localului în care lucrau pentru a-și achita jocurile on-line, informează Politik.md.
Potrivit procurorilor, acțiunile tinerilor au fost calificate drept obţinere ilegală a informaţiilor ce constituie secret bancar, dar şi tentativă de fraudă informatică. Procesul penal a fost pornit după ce mai multe bănci comerciale au reclamat faptul că o serie de clienţi ai acestora anunțau dispariţia banilor de pe carduri.

Ca urmare, procurorii au stabilit că, atunci când clienţii localului transmiteau chelnerului cardurile bancare pentru achitarea produselor consumate, acesta, împreună cu barmanul, copiau datele de pe carduri fără ştirea şi acordul titularilor, pe care ulterior, le utilizau la efectuarea diferitor tranzacţii on-line. Astfel, în decursul anului 2014, inculpaţii au prejudiciat opt clienţi ai localului, printre care şi cetăţeni străini, cu banii cărora au efectuat peste 100 de plăţi on-line pentru jocuri electronice.
În urma acţiunilor ilegale ale învinuiţilor, clienţii restaurantului au fost prejudiciaţi cu peste 38 mii lei, iar potrivit datelor obţinute de procurori, cei doi aveau intenţia de a cauza victimelor un prejudiciu în mărime de peste 190 mii lei.
În incinta restaurantului, precum şi la domiciliile angajaţilor acestuia au fost depistate sistemele informatice, precum şi alte obiecte utilizate la săvârşirea infracţiunii, înscrisuri cu datele sustrase ale cardurilor bancare ale clienţilor. 
Chelnerul, în vârstă de 28 de ani şi barmanul în vârstă de 18 ani sunt locuitori ai capitalei şi au fost cercetaţi în stare de libertate. Procurorii au expediat respectiva cauză penală pentru examinare în Judecătoria Râşcani mun. Chişinău.
Urmărirea penală pe acest caz a fost exercitată de Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale, de comun cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, cu suportul tehnic al Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP.
Deşi statisticile arată că numărul furturilor prin intermediul cardurilor bancare din Republica Moldova este cu mult mai mic decât cel din alte ţări, procurorii recomandă cetăţenilor să fie vigilenţi şi să reţină că orice tranzacţie on-line se face doar în prezenţa titularului cardului bancar. Persoanele care practică achitarea diferitor servicii cu cardul bancar, nu trebuie să lase cardul pe mâna chelnerului sau altor persoane, angajaţii localurilor sunt obligaţi să ofere echipamentul special de scanare, iar clientul să introducă de sine stătător codul PIN, CVV, numărul şi datele privind valabilitatea cardului bancar.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE