Sondajul realizat de IDIS ”Viitorul” arată că PCRM este perceput drept provocator al alegerilor", a spus Igor Boţan pentru Europa Liberă.
Igor Boţan: În astfel de cercetări este important să vedem gradul de optimism al cetățenilor. Nu putem spune că societatea moldovenească este prea optimistă. În mod constant mai mult de jumătate de cetățeni afirmă că lucrurile merg într-o direcție greșită. Totuși, dacă ne uităm la așteptări, vedem că există loc pentru optimism care nu este foarte bine profilat. Această guvernare nouă are un câmp de manevră. Avem trei formațiuni politice care sunt ascendente și avem o formațiune care deocamdată rezista, este vorba despre PCRM. Celelalte formațiuni politice cad sub linia stabilită de pragul electoral și viitorul lor rămâne unul incert. Iar în eventualele viitoare campanii electorale cred că anume aceste patru formațiuni, acest cuartet care se profilează foarte clar în sondaje de opinie va guverna viața politică din R. Moldova.
Întrebat dacă același lucru se vede și în topul personalităților, Boțan a răspuns ”Exact, fiindcă în R. Moldova partidele politice sunt identificate în primul rând prin personalitatea liderilor și vedem o corelație foarte strânsă între ratingurile și topul liderilor și ratingul și topul partidelor.
În urma sondajului lumea nu vrea alegeri anticipate. Acesta este un semnal relevant nu doar pentru cei de la guvernare, nu?
Igor Boţan: Este un semnal foarte clar pentru acei de la guvernare, dar putem înțelege foarte bine percepțiile cetățenilor. Într-o țară săracă, aflată în criză este un lux aceasta luptă politică între partide care doar perpetuează situația de incertitudine. Și ea nu poate decât să provoace incertitudine în privința dezvoltării economice și a menținerii pe o linie de plutire a sferei sociale. De aceea este absolut previzibil ca cetățenii mai degrabă se împotrivesc provocării unor alegeri anticipate. Iar cei care vor fi percepuți drept vinovați pentru provocarea alegerilor anticipate probabil că vor fi sancționați dublu – de cetățeni și de către acei care în prezent dețin pârghiile puterii. Acest sondaj în mod explicit arată că deocamdată provocator al alegerilor anticipate este perceput PCRM. Lucru care trebuie să dea de gândit liderilor acestui partid înainte de votul din 7 decembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE