Partidele politice nu vor mai fi cofinanţate în acest an din bugetul de stat. O decizie în acest sens a fost luată miercuri, 28 octombrie de cabinetul de miniştri. Guvernul a hotărât ca finanțarea partidelor din contul bugetului de stat proporțional cu numărul de voturi acumulate la alegerile locale generale, să intre în vigoare de la 1 iulie 2011, aşa cum a fost stabilit anterior.
Cât priveşte finanțarea partidelor politice în dependență de numărul de mandate deținute în Parlament, decizia va intra în vigoare de la 1 iulie 2013.
Amintim că potrivit Legii cu privire la partidele politice din 21 decembrie 2007, urma să fie alocat partidelor un cuantum de 0,2% din buget.
Potrivit ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, “Guvernul a amânat cofinanţarea partidelor politice deoarece acum există alte probleme prioritare, cum ar fi achitarea salariilor şi a pensiilor, iar guvernarea deja se confruntă cu un deficit bugetar de circa 7 mlrd lei”.
Totuşi, ministrul a dat asigurări că această decizie nu înseamnă “renunţarea statului la obligaţiile asumate prin lege”.
Totodată, Guvernul a studiat şi propunerea deputatului Veaceslav Untilă cu privire la formarea blocurilor electorale. Această propunere urmează să fie discutată şi în Parlament.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE