Votul prin corespondență va deveni mai accesibil pentru cetățenii din diasporă. Un proiect de lege care are drept scop prevenirea erorilor procedurale, precum și îmbunătățirea transparenței și securității procesului electoral a fost votat în prima lectură de 57 de deputați. Inițiativa legislativă mai propune și extinderea țărilor în care va fi implementat votul prin corespondență cu Japonia și Australia.
Astfel, se propune crearea unui consiliu electoral distinct pentru secțiile de votare în care este implementat votul prin corespondență. Potrivit autorilor, acest lucru ar asigura o gestionare mai eficientă a procesului. De asemenea, pentru a asigura un interval suficient și pentru a evita erorile, se propune ca termenul de anulare a înregistrărilor și al identificării la distanță a alegătorilor cu înscrierea acestora în listele alegătorilor să fie finalizat cu cel puțin 30 de zile înainte de data alegerilor.
La fel, se propune stabilirea unui termen limită pentru modificările în listele electorale pentru votul prin corespondență cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, dar nu mai târziu de expedierea plicurilor cu materiale către alegători.
Deputatul BCS Grigore Novac a criticat dur proiectul de lege care prevede extinderea listei țărilor în care cetățenii Republicii Moldova pot vota prin corespondență.
Grigore Novac a atras atenția că este vorba despre modificarea legislației electorale într-un an electoral, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția. Deputatul a reamintit că, recent, fracțiunile parlamentare au avut o întâlnire cu experții Comisiei de la Veneția, au ascultat observațiile lor critice, iar astăzi deputații PAS acționează așa cum doresc, in contradicție cu normele internaționale.
„Acesta este stilul vostru, scenariul vostru. Este talentul vostru să puneți ‘macaroane moldovenești’ pe urechile diasporei. Voi nu vorbiți despre crearea unor condiții egale de vot în țările cu o concentrație mare de moldoveni. Dar tot voi spuneți că toți cetățenii sunt egali în drepturi. Așa spune și legea. Dar faceți totul invers. După voi, acolo se poate vota, iar dincolo nu. Creați un mecanism care permite falsificarea alegerilor peste noapte”, a subliniat deputatul.
Grigore Novac a menționat că fracțiunea BCS propune crearea unor condiții egale pentru toți cetățenii. Dar această propunere este respinsă de majoritatea parlamentară. Parlamentarul a reamintit că, potrivit raportului OSCE, CEC-ul moldovenesc este un mecanism politic al PAS, iar toate recomandările vizează depolitizarea structurilor care se ocupă de organizarea alegerilor. Comisia de la Veneția a criticat amendamentele la legislația electorală, însă majoritatea parlamentară continuă să le adopte, a accentuat deputatul.
La alegerile din 2024, cetățenii din Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda au avut posibilitatea să voteze prin corespondență, după ce Parlamentul a adoptat o inițiativă legislativă care a permis acest lucru.