Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului. Deputații au aprobat modificări la Legea cu privire la Ombudusman.  Modificările vin să fortifice și să ofere o serie de garanții, pentru a eficientiza activitatea instituției Ombudusmanului.

Avocatul Poporului nu va putea fi reținut, arestat sau percheziționat fără acordul Parlamentului, iar adjuncții – fără informarea prealabilă a Legislativului. Totuși, în caz de infracțiune flagrantă, acordul Parlamentului nu este necesar.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 56 de deputați și se regăsește în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană.

Astfel, a fost modificată procedura de selectare, numire și revocare din funcție a Avocatului Poporului. Mai exact, în plenul Parlamentului vor fi propuși toți candidații care au promovat concursul desfășurat de Parlament, nu doar două persoane, cum se întâmpla până în prezent. De asemenea, demiterea Avocatului Poporului va fi posibilă doar după audierea acestuia în plenul Parlamentului.

Totodată, au fost extinse competențele Avocatului Poporului. Acesta va examina și cererile depuse de persoanele juridice, nu doar cele ale persoanelor fizice.

https://youtu.be/UCLCA7Fmvi4?t=18444

Potrivit experților legea votată de Parlament depăseste norma constuțională în special articolul 56 din Constituție care prevede că  Avocatul Poporului nu răspunde juridic pentru opiniile exprimate în legătură cu exercitarea mandatului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE