În contextul amenințărilor la adresa securității naționale, Moldova încheie anul cu prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, la solicitarea prim-ministrului Natalia Gavrilița. Pentru hotărârea respectivă au votat de 55 de deputați ai majorității parlamentare – PAS, iar opoziția parlamentară BCS a părăsit sala de ședințe în semn de protest.
Premierul Gavrilița a spus că Moldova resimte tot mai mult consecințele acestui război injust al Rusiei împotriva Ucrainei. Traversăm o perioadă complicată când aprovizionarea cu resurse enegetice este deficitară, iar din acest considerent instituțiile statului au nevoie de instrumente rapide de a interveni atunci când viața și siguranța cetățenilor este în pericol
„Evoluțiile recente ne arată că țara noastră se găsește într-o situație fără precedent, în care instituțiile au în continuare nevoie de instrumente rapide pentru a interveni atunci când viața și siguranța oamenilor sunt puse în pericol, când activitățile sociale și economice sunt întrerupte sau când oameni nevinovați sunt obligați să fugă din calea unui război nedrept și nemilos. De la zi la zi, trebuie să găsim soluții ca să avem curent electric și gaz. Dacă nu ar fi fost declarată starea de urgență, nu am fi putut să ajutăm companiile în domeniul energetic, nu am fi avut instrumente legale pentru a dispune stocarea de gaze naturale și nu am fi putut achiziționa rapid energie electrică din România, iar oamenii ar fi rămas pe întuneric”, a spus Natalia Gavrilița.
Ea a subliniat necesitatea introducerii în cadrul constituțional și legal a unor instrumente noi care să permită Guvernului să acționeze rapid și în afara stării de urgență. Este vorba de posibilitatea de a adopta ordonanțe de urgență, aplicabile imediat, dar supuse ulterior controlului parlamentar și constituțional.
„Acest proces este unul de durată, iar noi avem nevoie de pârghii nu mâine, ci astăzi. Vreau să fie foarte clar că Guvernul pe care îl conduc are toată deschiderea în a consolida controlul parlamentar asupra deciziilor sale. Noi ne dorim transparență deplină și acționăm în interesele oamenilor”, a menționat prim-ministrul.
Opoziția parlamentară a criticat Guvernul că vine de fiecare data în Parlament să solicite prelungirea stării de urgență
Vlad Batrîncea, vice-președintele Parlamentului, în luarea sa de cuvânt a criticat faptul că actuala guvernare a utilizat starea de urgență în interesul său, nu a folosit prilejul de a consolida societatea, ci s-a asociat cu companiile petroliere și băncile comerciale, în detrimentul cetățenilor. De asemenea, în opinia deputatului guvernul nu a utilizat instrumentele stării de urgență pentru a stăpâni inflația. Vlad Batrîncea a subliniat că în perioada stării de urgență guvernul trebuia să identifice soluții și să se solidarizeze cu cetățenii.
”Nu am auzit de la doamna Gavrilița nicio propunere clara, ce va face comisia. Nu ne-ați convins. Suntem categoric împotriva prelungirii stării de urgență, a concluzionat Vlad Batrîncea.
Pe durata stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Amintim că, la data de 24 februarie curent, la propunerea Guvernului Parlamentul a declarat starea de urgență pe întreg teritoriul țării, după care a prelungit-o de fiecare dată.