Aşteptată cu interes, atât de către deputaţii europeni care cunosc situaţia din R. Moldova, dar, mai ales de autorităţile de la Chişinău, rezoluţia privind situaţia din Republica Moldova a fost adoptată la Strasbourg cu largă majoritate - 467 voturi pentru din 512 exprimate.
Principalele puncte ale documentului fac referire la o relaţie consolidată între Uniunea Europeană (UE) şi Republica Moldova, o colaborare mai bună în vederea ridicării gradului de stabilitate, securitate şi prosperitate pe continentul european şi a prevenirii apariţiei unor noi linii de demarcaţie şi introducerea unor dispoziţii ferme privind statul de drept şi respectarea drepturilor omului.
Rezoluţia Parlamentului European (PE) subliniază importanţa unei relaţii mai strânse între UE şi Republica Moldova, însă, în acelaşi timp, solicită autorităţilor moldovene „să înceteze imediat toate arestările ilegale şi să desfăşoare activitatea guvernamentală în concordanţă cu angajamentele internaţionale şi obligaţiile Republicii Moldova cu privire la democraţie, statul de drept şi drepturile omului”.
Deputaţii europeni au condamnat „cu tărie campania masivă de hărţuire, gravele violări ale drepturilor omului şi alte acţiuni ilegale comise de Guvernul moldovean după alegerile parlamentare”.
În plus, PE a cerut ca toţi cei responsabili pentru acte de violenţă contra deţinuţilor să fie aduşi în faţa instanţei. Deputaţii europeni au criticat şi decizia autorităţilor moldovene de a expulza ambasadorul României la Chişinău şi cea de a introduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii unui stat membru UE.
Discriminarea cetăţenilor UE pe baza naţionalităţii lor este inacceptabilă, consideră PE, care a cerut Chişinăului să restabilească regimul fără vize pentru cetăţenii români. În acelaşi timp, PE solicită Consiliului UE şi Comisiei să reanalizeze sistemul de vize pentru moldoveni în scopul relaxării condiţiilor.
Deputatul comunist Grigore Petrenco, copreşedintele Comisiei de cooperare Parlamentară UE-Moldova, a refuzat să participe la ultima întâlnire cu deputaţii europeni înainte de votul rezoluţiei, deşi se afla la Strasbourg.
După citirea proiectului de rezoluţie el a părăsit sediul PE şi a transmis doar o scrisoare în care spune că este „inutilă” participarea la discuţii în condiţiile în care parlamentul a definitivat deja un proiect de rezoluţie fără punctul de vedere al „autorităţilor constituţionale din Republica Moldova”.
În opinia sa, rezoluţia „aduce acuzaţii grave şi fără nici un fundament” şi „este o insultă la adresa poporului moldovean”. În schimb, un trimis al reprezentantei Moldovei la Consiliul Europei a notat atent poziţiile opoziţiei, în timp ce telefonul său era „branşat” la căşti unde se transmiteau discuţiile traduse în limba română.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE