Rportul de activitate al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023 a fost prezentat și discutat în plenul Parlamentului. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al instituției, respectând Codul serviciilor media audiovizuale, dar și informații despre executarea bugetului frunizorului public național de servicii media.

Pe parcursul anului 2023, Compania „Teleradio-Moldova” a elaborat și a difuzat o serie de producții televizate și radiofonice care au avut audiență și impact, inclusiv în mediul online. Televiziunea a oferit telespectatorilor produse informative, educative și de divertisment prin intermediul a două canale Moldova 1 (post generalist) și Moldova 2 (post cultural).

Radio Moldova a oferit publicului programe de actualitate și culturale, care s-au remarcat prin calitate tehnică mai avansată comparativ cu anii precedenți. Rezultatele unor sondaje arată că radiodifuzorul public s-a remarcat prin echilibru și imparțialitate, inclusiv pe durata dezbaterilor din perioada alegerilor locale.

Compania „Teleradio-Moldova” a înfăptuit un șir de reforme în ceea ce privește angajații, echipamentul tehnic și rețelele de distribuție pentru a perfecționa activitatea instituției și a sprijini, din punct de vedere informațional, parcursul european al Republicii Moldova. Au fost demarate procesele conexe pentru elaborarea proiectului de construcție a unei noi clădiri pentru „Teleradio-Moldova”, ale cărei lucrări urmează să înceapă în anul curent.

„«Teleradio-Moldova» este o instituție emergentă, în dezvoltare. Cu siguranță nu mai este așa cum a fost multă vreme – subfinanțată, ignorată și influențată de factorul politic care s-a simțit la nivelul angajaților noștri, iar ceea ce am încercat să facem în doi ani și jumătate a fost să creăm o atmosferă editorială care să le dea încredere oamenilor care lucrează în instituție că lucrul lor este prețuit”, a precizat Vlad Țurcanu, director general al IP Compania „Teleradio-Moldova”.

Tot astăzi, Parlamentul a luat act și de Raportul de activitate al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al IP Compania „Teleradio-Moldova”. Potrivit documentului, instituția și-a axat activitatea nu doar asupra supravegherii activității Companiei „Teleradio-Moldova”, dar a și contribuit decizional la dezvoltarea furnizorului public național de servicii media. O atenție deosebită a fost acordată fluxului informațional, precum și producerii de emisiuni destinate auditoriului din mediul rural.

Opoziția parlamentară a criticat prestația radiodifuzorului public. Deputații BCS au declarat că la Teleradio Moldova nu este asigurat pluralismul de opinii, iar partidele din opoziție nu sunt auzite. Liderul fracțiunii BCS, Vlad Bătrîncea și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că, deși a trecut un an și șapte luni de când Moldova și-a asumat angajamentul privind abrogarea subordonării instituției publice Parlamentului, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Totodată, Batrîncea a acuzat compania "Teleradio-Moldova" de cheltuirea irațională a banilor publici, în contextul în care bugetul total pentru anul trecut al acestei instituții publice a fost de 162 de milioane de lei, dintre care 142 de milioane de la bugetul de stat. Batrîncea a criticat și intenția de a construi un nou sediu pentru TRM, care ar costa circa un miliard de lei

În hotărârea aprobată, Parlamentul recomandă Companiei „Teleradio-Moldova” să își onoreze în continuare angajamentul de a informa corect cetățenii pe subiecte de interes public, să continue susținerea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, să mediatizeze constant problemele sistemice ce duc la încălcarea drepturilor omului, să realizeze emisiuni pentru prevenirea și combaterea dezinformării, să diversifice programele audiovizuale, inclusiv pentru minoritățile naționale. Totodată, Consiliul de supraveghere și dezvoltare al „Teleradio-Moldova” este îndemnat să continue supravegherea activității furnizorului public național de servicii media și, după caz, să intervină cu decizii cu caracter de reglementare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE