Parlamentul a aprobat, în prima lectură, rectificarea Bugetului de stat pentru anul 2024. Documentul venit de la Guvern prevede majorarea veniturilor, precum și reducerea cheltuielilor și a deficitului bugetar. Rectificarea bugetară a fost elaborată în baza prognozei indicatorilor macroeconomici pentru acest an, care a fost revizuită în luna octombrie de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, precum și reieșind din nivelul de executare a bugetului de stat pe parcursul a nouă luni ale acestui an.

Astfel, se propune majorarea cu 1,18 miliarde de lei a veniturilor, care vor depăși 67 de miliarde de lei. Potrivit autorităților, acest lucru se datorează revigorării economice înregistrate în a doua jumătate a anului. Respectiv, majorarea este determinată, în mod special, de creșterea veniturilor salariale, precum și a încasărilor de venituri din impozite și taxe indirecte. Totodată, având în vedere că veniturile au crescut cu un ritm mai rapid decât cheltuielile, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei.

Proiectul de lege mai prevede reducerea cheltuielilor cu 493,4 milioane de lei, precum și redistribuirea unor economii identificate. Potrivit Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la partea de cheltuieli a bugetului, 622 de milioane de lei vor fi alocați pentru drumuri, 100 de milioane la ODA, acoperim cheltuieli de finanțare pentru slarizare pentru bugetele locale 486 de milioane de lei, pentru instituțiile din învățământ care sunt la autogestiune 42 de milioane de lei, 60 milioane de lei pentru împădurire. Totodată, sunt prevăzute sume de bani și pentru instituțiile de forță MAI, Procuratură.

Proiectul a fost, însă, aspru criticat de către deputaţii Partidului Socialiştilor şi Comuniştilor din Republica Moldova (PSRM),care au refuzat să voteze rectificările la bugetul de stat, calificându-le drept ”o povară grea pe umerii cetăţenilor.

”La capitolul venituri avem o majorare cu 915 milioane lei, aproape un miliard, care vin din impozite şi taxe, 188 milioane vin de la impozitul pe venitul persoanelor fizice şi juridice, 807 milioane vin din contul TVA şi accize şi ceva pe seama împrumuturilor... Avem deficitul bugetar care este acoperit totalmente din contul mijloacelor împrumutate şi o parte, un miliard care se scade se scade din costul impozitelor şi taxelor care se strâng din buzunarul cetăţenilor, anume de asta spun că este o căpuşă... Doi ani cumulativ, mă refer la 2023 şi 2024, Republica Moldova la capitolul exporturi are aproximativ 20% minus, exportăm cu 20% mai puţin decât am exportat în 2022, pe de altă parte, în primele nouă luni ale an ului 2024 avem exporturi de 2,6 miliarde lei, importuri de 6,6 miliarde de lei. Importuri avem de 2,5 mai mult decât exporturi... ", a precizat deputatul PSRM, Petru Burduja. Totoiodată el a spus că „din proiectul de rectificare nu reiese de unde statul va acoperi deficitul bugetar enorm de 15 miliarde de lei. Sectorul social, educație, sănătate nu sunt pe deplin acoperite. Totodată unele instituții de forță primesc adăugător bani, iar asta ne duce la gîndul că PAS se pregătește de alegeri”, a mai spus Burduja

Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru anul 2024 urmează să fie propus spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE