Virginia Moraru a fost numită de Parlament în funcția de membru al Comisiei de evaluare externă a procurorilor. Candidatura Virginiei Moraru a fost propusă de Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Aceasta este licențiată în drept și are diplomă de magistru în drept. Până în prezent, Virginia Moraru a deținut funcția de consilier juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei de evaluare a procurorilor. De asemenea, în perioada iulie 2022 – iulie 2023, a ocupat funcția de analist juridic superior în cadrul Secretariatului Comisiei Pre-Vetting. Anterior, a fost angajata Centrului Național Anticorupție și lector universitar.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul – de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Proiectul de hotărâre intră în vigoare la data adoptării.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia pe 14 mai. Aceasta a renunțat la funcție la câteva ore după ce pe portalul telegraph.md a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE