Proiectul de modificare a Legii bugetului de Stat pentru anul 2023 a fost adoptat în prima lectură cu 57 de voturi. Necesitatea rectificării bugetare a fost condiționată de obținerea de către R. Moldova a unor granturi externe, astfel încât veniturile și cheltuielile bugetului de stat au fost majorate cu 1,406 miliarde de lei. Respectiv, veniturile se vor majora până la 66,274 miliarde de lei, iar cheltuielile – până la 84,602 miliarde de lei. Deficitul bugetar rămâne neschimbat față de cel aprobat și va constitui 18,327 miliarde de lei.

Premierul Dorin Recean a venit în Parlament pentru a prezenta proiectul. El a menționat că este nevoie de "repornit motoarele economiei".

 „Astăzi sunt aici ca să prezint modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2023. În acest an vom avea două rectificări și vreau să explic puțin și contextul macroeconomic al acestei rectificări. Este important, dincolo de crizele pe care le administrăm, să repornim motoarele economiei și ăsta este obiectivul rectificării de acum și rectificării acre va urma în perioada imediat înainte de toamnă. Noi trebuie să ne ajustăm și să mobilizăm mai multe resurse pentru ca să repornim motoarele economiei, să creștem investițiile și investițiile să producă veniturile necesare inclusiv la buget”, a spus Recean

 Una din măsurile anunțate de Guvern în rectificarea bugetului a fost majorarea salariilor în sectorul public, inclusiv pentru dublarea salariilor miniștrilor. Premierul Recean a menționat că este nevoie de o mai mare atractivitate pentru activitatea sectorului public, acolo unde, deocamdată, salariile sunt modeste în contextul fortificării capacității administrative în procesul de integrare europeană.

Una dintre principalele rectificări ține de creșterea cu 736 de milioane de lei a fondului rutier. Alte 338 de milioane de lei vor fi acordate pentru ODA, și anume pentru programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii. Asta se face din contul mijloacelor Băncii Mondiale, de aproximativ 195 de milioane, care vor fi direcționate în special pentru fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Încă 320 de milioane de lei suplimentar vor fi acordate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală pentru a suplimenta fondul proiectului „Satul European”, iar 100 de milioane de lei vor fi suplimentate în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, asta la cele 1 miliard 500 de milioane subvenții care deja sunt în acest domeniu, a precizat premierul.

Totodată, bani vor fi alocați și în domeniul medical. Astfel, 50 de milioane de lei sunt prevăzuți pentru reparația capitală a unităților de terapie intensivă. Suplimentat va fi și bugetul proiectului „Farmacia în comunitatea ta”, pentru a face posibilă accesibilitatea produselor medicamentoase în zona rurală.

Alte aproximativ 86 de milioane de lei vor fi direcționate în bugetul administrației publice locale, pentru a acoperi creșterile salariale la 1300 de persoane.

Opoziția parlamentară BCS nu a susținut rectificarea bugetară

„În doi ani, guvernul nu a elaborat un plan de dezvoltare economică a țării, nu a găsit bani pentru a indexa pensiile, așa cum prevede legea, cu 30%, dar a reușit să își majoreze salariile miniștrilor până la 50 000 lei, a declarat deputatul BCS Tatiana Cunețchi.

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pe anul 2023  urmează să fie votat în lectură finală

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE