Reprezentanţi ai Grupului pentru Moldova a Adunării Parlamentare a OSCE în frunte cu parlamentara suedeză Walburga Habsburg Douglas au efectuat o vizită de studiu în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană a ţării.
Parlamentarii OSCE au studiat la faţa locului situaţia din Republica Moldova şi urmează să-şi expună concluziile în cadrul Adunării Parlamentare OSCE, care va avea loc în luna februarie. Walburga Habsburg Douglas a declarat miercuri, 20 ianuarie, într-o conferinţă de presă că principala idee este necesitatea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. Ea a menţionat şi necesitatea ca legislatorii de pe cele două maluri ale Nistrului să rezolve neînţelegerile prin dialog.
Delegaţia OSCE a avut întrevederi cu conducerea de vârf a Republicii Moldova, dar şi cu liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov. Ea a spus că cel mai important din ceea ce a înţeles din discuţiile avute este că ambele părţi doresc dialog şi normalitate.
Grupul AP OSCE pentru Moldova a fost creat în anul 2000. Mandatul acestuia prevede promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova în vederea păstrării integrităţii teritoriale a statului nostru prin încurajarea dialogului între ambele maluri ale Nistrului. Soluţionarea problemei transnistrene reprezintă o prioritate pentru Grupul AP OSCE. Walburga Habsburg Douglas a fost aleasă în calitate de preşedinte al Grupului AP OSCE pentru Moldova în septembrie 2009. Din componenţa grupului mai fac parte parlamentarii Pierluigi Mantini din Italia, Canan Kalsin din Turcia şi Jerrz Grafstein din Canada.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE