Thomas Rymer spune că ODIHR nu va trimite în Moldova la referendum o misiune completă aşa cum trimite la alegeri, ci numai o echipă de doi experţi electorali care vor examina mai ales cadrul legislativ, felul în care este gestionat referendumul şi înregistraţi alegătorii. Aceşti experţi îşi vor desfăşura însă activitatea sub egida misiunii OSCE din Moldova, iar ODIHR nu va difuza nici un raport sau declaraţie despre desfăşurarea referendumului, aşa cum face de obicei la alegeri, după încheierea votării.
Purtătorul de cuvânt mai spune că este dificil pentru ODIHR să monitorizeze alegerile şi în ţară şi în străinătate, în primul rând din cauza că ar fi o operaţiune de mare amploare cu implicaţii în numeroase state. În al doilea rând, oficiul OSCE nici nu a fost invitat vreodată să observe desfăşurarea votării în secţiile din străinătate. Nu înseamnă însă că observatorii OSCE nu urmăresc procesul în ansamblu, iar experţii trimişi în Moldova la referendum vor urmări din interior cum este administrat procesul de vot în străinătate.
Totodată, purtătorul de cuvânt al oficiului OSCE pentru monitorizarea alegerilor, Thomas Rymer spune că ODIHR este gata să examineze posibilitatea monitorizări mai atente a votului din afara ţării în cazul viitoarelor alegeri parlamentare şi, dacă, va fi cazul – prezidenţiale. Toate misiunile de observare ale OSCE sunt formate în urma unei evaluări prealabile a nevoilor. Însă, aşa cum alegerile din Moldova încă nu au fost anunţate, nici ODIHR nu a început să se gândească la cum le-ar putea monitoriza.