„Rezoluţia Parlamentului European (PE) este o primă angajare serioasă a unei instituţii din Uniunea Europeană (UE) în problemele cu care se confruntă R. Moldova”, susţin reprezentanţii celor trei partide de opoziţie, participanţi la ultima sesiune de la Strasbourg, în cadrul căreia legislativul european a adoptat un document despre situaţia de la Chişinău.
Mihai Ghimpu, preşedintele PL, Veaceslav Untilă, vicepreşedintele AMN, şi Iurie Leancă, membru PLDM, au fost invitaţi la şedinţa Comisiei pentru politică externă al Parlamentului European (PE). La această şedinţă trebuia să participe şi reprezentantul PCRM, Grigore Petrenco. El, însă, s-a supărat pe PE că adoptă un document „împotriva conducerii de la Chişinău” şi a refuzat să asiste, lăsând o declaraţie prin care spune că „acest document este o insultă la adresa poporului moldovenesc”. Gestul comunistului i-a lăsat cu gura căscată pe deputaţii europeni, care au afirmat ulterior că Opoziţia e la Strasbourg, iar Puterea - la Moscova.
„UE doreşte mult mai mult ca noi să ne integrăm în această structură decât guvernarea comunistă. Deputaţii europeni au demonstrat că ştiau despre toate problemele cu care ne confruntăm, că PCRM a impus un monopol asupra mass-media, fapte care au dus la fraudarea în mare măsură a alegerilor, dar au fost pentru ca R. Moldova să meargă pe calea integrării europene”, a menţionat Mihai Ghimpu.
Preşedintele PL îşi pune mari speranţe că acest document nu va rămâne numai pe hârtie, dar şi la Chişinău, şi la Bruxelles se va ţine cont de el. Cei trei reprezentanţi au afirmat că rezoluţia adoptată joi, 7 mai reprezintă o victorie a Opoziţiei din Parlament, dar şi a mass-media şi a societăţii civile moldoveneşti, care au arătat lumii întregi adevărul despre alegerile din 5 aprilie şi despre evenimentele care au urmat. „Este şi rezultatul că am fost monitorizaţi foarte bine. În rezoluţie găsim şi multe lucruri din perioada preelectorală, ceea ce înseamnă că toate acţiunile şi scrisorile Opoziţiei trimise la UE şi la Consiliul Europei n-au trecut pe alături”, a spus Untilă.
„Rezoluţia reflectă deficienţele grave ale sistemului politic din R. Moldova, dar şi deficienţele şi problemele campaniei electorale”, a afirmat, la rândul, său Iurie Leancă. Fostul viceministru de Externe susţine că, cel mai probabil, începând din toamnă, UE va trimite în Moldova o misiune care se va ocupa de felul cum funcţionează instituţiile democratice şi cum sunt respectate drepturile omului. Un asemenea precedent a existat în Kosovo, unde efectul şi impactul asupra democratizării societăţii a fost unul enorm.
Referindu-se la gestul lui Petrenco, Opoziţia susţine că deputatul comunist a acţionat astfel fiind impus de anumite circumstanțe. „Reprezentanţii acestui partid - nici cei mai în vârstă, nici cei mai tineri - nu înţeleg de fapt ce înseamnă UE şi habar n-au care sunt valorile europene”, a comentat Leancă. Potrivit lui, comuniştii demonstrează încă o dată cât de sinceri au fost în a merge pe calea europeană, adăugând că „am ajuns în faza în care Bruxellesul trebuie să ne convingă pe noi să venim la Praga (la lansarea Parteneriatului Estic - n.r.)”. „Petrenco s-a revoltat pe mai multe coridoare din PE, dar n-a venit să susţinem un dialog. El a demonstrat încă o dată că Partidul Comuniştilor este gata de dialog doar prin declaraţii”, a menţionat Untilă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE