Cu două zile înaintea celei de-a doua tentative de la alegerea Preşedintelui R. Moldova, comuniştii au invitat opoziţia la dialog şi o îndeamnă să voteze pentru viitorul şef al statului.  
La rândul lor, liderii opoziţiei au spus că invitaţia la dialog a venit prea târziu şi că o vor ignora, pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate.
Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), publicată duminică, 24 mai de Agenţia de stat „Moldpres”, are, potrivit analiştilor politici, mai mult un caracter formal – un gest pentru naivii observatori externi.
Aceasta nu lasă loc de negocieri, deoarece comuniştii şi-au propus deja candidaţii la Preşedinţie. Prin urmare, nu mai poate fi îndeplinită nici cea mai fantezistă condiţie de a propune un candidat necomunist care să fie susţinut şi de opoziţie.
Altfel spus, comuniştii încearcă să pună opoziţia în situaţia de a vota necondiţionat un candidat comunist, iar în cazul în care va refuza - să o poată acuza, mai ales în plan extern, de necooperare şi lipsă de dorinţă de a contribui la depăşirea crizei politice.
Liderii opoziţiei rămân, însă, pe poziţiile vechi: boicotarea alegerilor prezidenţiale repetate din 28 mai şi provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Liderul PL, Mihai Ghimpu:
„Orice tratative duc spre votarea candidaturii înaintate de către guvernarea comunistă. Aceasta înseamnă menţinerea comuniştilor la putere. Votul acordat de PL este un vot împotriva guvernării comuniste. Noi ne menţinem poziţia, pentru a avea o putere legală, o putere care vine să apropie R. Moldova de UE”.
Potrivit liderului PLDM, Vladimir Filat, comuniştii nu au dreptul moral de a avansa astfel de oferte, deoarece au ajuns la putere prin fraudă şi teroare:
„O putere, dacă nu are legitimitate, nici nu se poate pune în situaţia în care să cheme pe cineva la negocieri sau să propună ceva viabil pentru societate. PLDM insistă asupra desfăşurării alegerilor anticipate nu de dragul unor declaraţii sau al unui moft politic, ci vrea ca în această ţară puterea să fie legal constituită”.
Şi liderul AMN, Serafim Urechean, care, anterior, a admis posibilitatea de a vota pe 28 mai, în cazul în care comuniştii vor susţine un candidat din partea opoziţiei, rămâne ferm pe poziţii:
„Nimeni nu va trăda din cei 41 de deputaţi din opoziţie..., de aceea le dorim succes!”.
La rândul lor, liderii comunişti au declarat că partidul este gata de alegeri anticipate, iar Vladimir Voronin a spus că indiferent de rezultatele alegerilor prezidenţiale de joi, „noul cabinet de miniştri va fi numit”.
Voronin a precizat că nu va semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor anticipate până când actuala componenţă a Legislativului nu va acorda vot de încredere noului Guvern. „Țara nu poate fi lăsată fără Guvern”, a conchis liderul comunist.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE