Cantităţile enorme de opiu produse în Afganistan ucid mai multe persoane în ţările occidentale decât războiul condus de NATO în această ţară, arată Biroul ONU pentru combaterea drogurilor şi crimei (ONUDC), cerând mobilizarea împtoriva acestui flagel, relatează AFP.
Cu 92 la sută din opiul produs în lume, ţara alimentează o piaţă de 65 de miliarde de dolari, ce finanţează insurgenţa şi grupările criminale, în special în Asia Centrală, Rusia şi Balcani, potrivit unui raport publicat la Viena.
Consumat de 15 milioane de toxicomani, acest drog provoacă moartea a circa 100.000 de persoane pe an şi accentuează răspândirea virusului HIV, aminteşte ONUDC.
Cu titlu de comparaţie, numărul anual al victimelor consumului de produse derivate din opiu în ţările membre NATO (10.000 de morţi) este de cinci ori mai mare decât cel al victimelor înregistrate de Alianţa Nord-Atlantică în Afganistan în opt ani de război. Rusia (30.000 de morţi) are anual un număr mai mare de decese din cauza drogurilor decât al celor zece ani de război în această ţară, arată ONUDC.
În pofida unei uşoare diminuări din 2007, producţia de opiu în Afganistan a explodat în ultimii zece ani, ajungând la 6.900 de tone în 2009 şi depăşind consumul mondial. Până recent, lupta împotriva traficanţilor nu figura totuşi în mandatele forţelor NATO detaşate în zonă.
Potrivit ONUDC, talibanii obţin până la 160 de milioane de dolari pe an din acest trafic.
De altfel, stocurile ilegale de opiu continuă să crească vertiginos, avertizează ONUDC. Acestea se ridică de acum la 12.000 de tone, cantitate care ar satisface consumul mondial pe doi ani.
La fel de îngrijorător este faptul că traficul de opiu şi consecinţele sale financiare oculte se răspândesc în Pakistan şi în toată Asia Centrală, unde riscă să alimenteze "un terorism la scară mare ce ameninţă resursele energetice", potrivit ONUDC.
În afară de efortul din Afganistan şi Pakistan, ONUDC preconizează o luptă consolidată împotriva traficanţilor în ţările de tranzit şi de consum, în timp ce numai 20 la sută din opiul afgan este interceptat în lume, în mare parte în Iran.
În Balcani, o importantă axă de tranzit către vestul Europei, unde se consumă 88 de tone de heroină pe an, numai 2 la sută din acest flux este confiscat, respectiv aceeaşi proporţie ca în Afganistan, arată ONUDC.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE