Republica Moldova, de luni bune, se află în fruntea topului rușinos cu o inflație de 35% pe ultimele 12 luni.

Dorim sau nu dorim, dar facem comparație cu Ucraina, care se află în război de peste șapte luni, iar acolo, creșterea prețurilor este cu mult mai mic. Nu vorbim de nivelul prețurilor, pentru că în Ucraina tot timpul prețurile au fost mai mici decât în Republica Moldova, declară ex-prim-ministru.

Când vorbim despre inflație, avem în vedere măsura în care prețurile s-au modificat.

Avem și datele statistice pentru primul semestru al anului 2022, care arată o scădere a produsului intern brut (PIB). Aceasta se întâmplă în condițiile când, cât de paradoxal nu ar părea, dar în condițiile războiului din Ucraina, Republica Moldova a devenit o țară de tranzit importantă. Noi avem indicatori mari la creșterea exporturilor și re-exporturilor.

De asemenea, avem o activitate destul de pronunțată în domeniul transporturilor față de anul trecut. De asemenea, Calea Ferată, dacă nu și-a triplat, atunci cu siguranță și dublat activitățile.

În pofida acestor activități, avem o scădere a PIB-ului în prețuri comparabili. Mai grav este că în trimestru trei această scădere va fi și mai mare.

Acum avem o combinație pe care economiștii o numesc un coșmar – pe de parte, avem recesiune și, pe de altă parte, avem o inflație din două cifre. Aceasta se numește stagflație. În asemenea condiții și instrumentele anticriză sunt limitate.

Cum am ajuns la această situație?

Noi am declarat de mai multe ori că politica monetară a Băncii Naționale de majorare a ratei de bază cu niște ritmuri absolut inexplicabile, acum avem 21,5%, va duce la aceea, că noi vom limita activitățile investiționale, vom pune pe brânci piața imobiliară și cu ea, bineînțeles, sectorul construcțiilor, care este un sector foarte important în Republica Moldova. Astfel, s-a încetinit întreaga activitate economică.

Ion Chicu, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM).

Opinia autorului poate să nu corespundă cu opinia editorială a redacției POLITIK.MD

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE