Gigantul rus Gazprom a avertizat Naftogaz  că ar putea sista livrările de gaz prin Ucraina

Gazprom a avertizat  Naftogaz despre posibilele consecințe dacă compania ucraineană continuă să încerce să depună un proces în arbitraj internațional pentru o dispută privind plata tranzitului de gaz rusesc. În acest caz, consideră Gazprom, Naftogaz i se vor impune sancțiuni rusești, iar Gazprom nu va mai putea plăti pentru serviciile de transport al gazelor, notează kommersant.ru. Tranzitul prin Ucraina este acum principala cale de furnizare a gazului rusesc către Europa.

Procedurile de arbitraj inițiate de Naftogaz din Ucraina împotriva Gazprom ar putea duce la impunerea de sancțiuni rusești asupra companiei ucrainene, ceea ce va duce automat la interzicerea îndeplinirii oricăror obligații față de aceasta, a spus Gazprom. De facto, un astfel de scenariu înseamnă o oprire completă a tranzitului prin Ucraina, cu excepția cazului în care Naftogaz este de acord să pompeze gaze gratuit.

Acum gazul rusesc tranzitează doar prin punctul Sudzha în valoare de aproximativ 42 de milioane de metri cubi pe zi.

La începutul lunii septembrie, Naftogaz a depus o cerere de arbitraj la Curtea Internațională de Arbitraj împotriva Gazprom pentru întârzierea plății pentru servicii.

Gazprom respinge categoric toate cererile Naftogaz Ukrainy cu privire la procedurile inițiate privind tranzitul gazelor rusești către Europa.

„Serviciile care nu sunt prestate de partea ucraineană nu ar trebui și nu vor fi plătite”, a spus Gazprom. Compania rusă a notificat despre acest lucru secretariatul Curții Internaționale de Arbitraj și actualul șef al Naftogaz din Ucraina.

Potrivit Gazprom, Naftogaz Ukrainy este foarte conștientă de faptul că, conform acordului din 30 decembrie 2019, neîndeplinirea obligației din partea sa înseamnă nicio plată chiar și în cazul unei cereri de forță majoră. Gazprom a reamintit, de asemenea, că, în baza unui contract pe termen lung, Zurich, Elveția, a fost desemnat ca loc pentru soluționarea litigiilor dintre părți. Dar, în acest moment, Elveția a intrat în categoria „țărilor neprietenoase”, prin urmare, circumstanțe schimbate semnificativ privează Gazprom de „dreptul fundamental la un proces echitabil și imparțial atât în ​​cadrul arbitrajului în sine, cât și în instanțele de stat de la locul deținerii sale”, subliniază compania.

În acest caz, consideră Gazprom, Naftogaz i se vor impune sancțiuni rusești, iar Gazprom nu va mai putea plăti pentru serviciile de transport al gazelor. Tranzitul prin Ucraina este acum principala cale de furnizare a gazului rusesc pentru unele state din Europa.

UE importă două treimi din gazele naturale, fie prin conducte, fie prin intermediul terminalelor GNL. Mai mult de o treime din gazul importat provine din Rusia, urmată de Norvegia, Algeria și Qatar. După invazia Rusiei în Ucraina, Gazprom a declarat un război energetic și a sistat livrările de gaz în mai multe state europene. Întreruperea și reducerea furnizării de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la gaze și a forțat guvernele europene să se străduiască să găsească surse alternative de aprovizionare înainte de iarnă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE