Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut miercuri, 29 aprilie țărilor din întreaga lume să-și activeze planul de pregătire pandemică. Aceasta după ce a ridicat nivelul alertei pandemice de la 4 la 5, faza premergătoare declarării oficiale a unei pandemii, din cauza noului virus al gripei porcine.

"Toate țările trebuie să-și activeze imediat planul de pregătire pentru pandemie", a avertizat directoarea organizației, Margaret Chan, într-o conferință de presă.

Subliniind că "virusul se extinde (...) fără să dea niciun semn de încetinire" a contaminarilor, OMS a decis să convoace miercuri seara comitetul de urgență, din care fac parte 15 experți internaționali, pentru a studia posibilitatea ridicării nivelului alertei pandemice la 5, faza premergătoare declarării unei epidemii la nivel mondial.

Faza a cincea se caracterizează prin propagarea interumană a virusului în cel puțin două țări ale uneia dintre regiunile definite de OMS. Chiar dacă cea mai mare parte a țărilor nu sunt atinse de acest stadiu, declararea fazei 5 este un semnal forte care indică faptul că o pandemie este iminentă și că a mai rămas puțin timp pentru a finaliza organizarea, difuzarea și aplicarea măsurilor de atenuare prevăzute.

Decizia OMS intervine după ce Statele Unite au anunțat miercuri primul deces al unui bolnav suspectat de gripa porcină, ceea ce reprezintă prima victimă înregistrată în afara granițelor Mexicului, țara unde până în prezent se înregistraseră exclusiv decese cauzate de noul virus al gripei porcine. De asemenea, Spania a raportat miercuri primul caz în care suspectează boala porcină, iar bolnavul nu a fost în Mexic, dar a intrat în contact cu persoane din Mexic, ceea ce sugerează că virusul a început să se răspândească mult mai ușor printre oameni.

Faza a șasea, pandemia, se activează când, potrivit criteriilor OMS, sunt atinse două regiuni distincte în lume, cu focare autonome.

Trecerea de la un stadiu la altul este decisă de Comitetul de urgență pentru reglementare internațională în domeniul sanitar, o instanță alcătuită din 15 experți internaționali, convocați de OMS.

Reunit pentru prima dată sâmbătă, 25 aprilie, pentru a discuta despre cazurile de gripă porcină apărute în Mexic și în Statele Unite. Comitetul a declarat că situația arată o urgență în materie de sănătate publică, de anvergură internațională, ceea ce implică o vigilență sporită din partea țărilor. Luni, 27 aprilie la a doua sa reuniune, comiteul a ridicat nivelul de alertă pandemică la faza a 4.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE