Banca Mondială şi Singapore sprijină Ministerul Tehnologiilor Informaţionale în transformarea electronică a Moldovei. La 15 şi 16 decembrie a avut loc seminarul la nivel înalt, destinat preluării experienţei implementării tehnologiilor informaţionale din Singapore.
În cadrul acestui seminar, au fost prezentate cele mai bune practici ale autorităţilor centrale din Guvernul Singaporului din domeniul profilat al tehnologiilor informaţionale, impactul acestor acţiuni asupra economiei şi bunăstării sociale a cetăţenilor acestui stat, precum şi oportunităţile pe care Guvernul Republicii Moldova le poate valorifica prin preluarea modelului acestor bune practici.
În discursul său, Ministrul TIC, Alexandru Oleinic, totodată şi moderator al sesiunii, a subliniat faptul că „ datorită implementării programului „e-Guvernare” (dezvoltarea sistemelor electronice de gestionare a documentelor şi a reţelelor de informaţii locale - n.r), relaţiile între Guvern, cetăţeni şi mediul de afaceri se vor simplifica. Cetăţenii şi mediul de afaceri vor putea beneficia de costuri mai mici pentru informaţii şi servicii care vor deveni mai accesibile, integrate şi orientate spre clienţi”, a precizat ministrul.
Totodată, a mai specificat Oleinic, obiectivele setate pentru a fi realizate începând cu anul 2010 sunt direcţionate spre implementarea Strategiei Sectorului TIC până în anul 2013, implementarea Concepţiei de dezvoltare a accesului la Internet în bandă largă, precum şi alte acţiuni destinate stimulării competiţiei din domeniu şi realizarea programului „e-Guvernare”. Referitor la partea financiară necesară atingerii acestor obiective ministrul a menţionat faptul că au fost înaintate 18 proiecte de asistenţă tehnică şi investiţională donatorilor externi.
Premierul Vlad Filat, prezent la eveniment, a spus că, din punct de vedere al costurilor, TIC reprezintă un instrument rapid şi eficient pentru modernizarea ţării şi asigurarea unei performanţe îmbunătăţite a sectorului public.
Seminarul, care are o durată de două zile, este organizat de către Banca Mondială în parteneriat cu Autoritatea de Dezvoltare Infocomm din Singapore, International Enterprise Singapore şi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor al Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE