Fostul președinte rus și aliat fidel al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a susținut că explozia de pe teritoriul polonez arată că Occidentul se apropie de un nou război mondial, potrivit The Guardian.

„Incidentul cu presupusa „lovitură cu rachetă” ucraineană asupra unei ferme poloneze dovedește un singur lucru: purtând un război hibrid împotriva Rusiei, Occidentul se apropie de războiul mondial”, a scris Medvedev pe Twitter.

Tot în această dimineață, Ministerul rus de Externe a distribuit pe Telegram o afirmație a misiunii sale pe lângă Uniunea Europeană potrivit căreia un anunț privind noi inițiative de antrenament pentru forțele ucrainene sub drapelul UE „vizează o escaladare” și marchează „un alt pas pentru a spori implicarea UE în conflictul din Ucraina”.

Pe de altă parte, Misiunea rusă la Națiunile Unite a reiterat miercuri negările anterioare ale Moscovei privind implicarea în explozia mortală din Polonia și a afirmat că incidentul a fost o încercare de a implica NATO direct în războiul din Ucraina.

Două persoane au fost ucise marți când ceea ce autoritățile poloneze au declarat că a fost o „rachetă de fabricație rusească” a căzut în apropierea satului Przewodow, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina, în momentul în care forțele Moscovei au lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene în mai bine de o lună.

„Faptele indică faptul că Rusia nu a avut nimic de-a face cu rachetele care au lovit teritoriul polonez”, a declarat pe Telegram reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. „Incidentul din Polonia este o încercare de a provoca o ciocnire militară directă între NATO și Rusia”.

Polyansky a declarat că incidentul va fi în centrul atenției la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, care va avea loc mai târziu miercuri.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE