Evaluarea externă a procurorilor urmează să înceapă în luna ianuarie, deși anterior autoritățile spuneau că procesul va demara în noiembrie. Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov Moraru, primii vor fi evaluați procurorii anticorupție și PCCOCS. Ministrula a declarat pentru ProTV Chișinău că legea a fost ajustată, pentru a exclude orice blocaj în sistem. Totuși, ministrul Morau spune că va depinde când va avea loc Adunarea generală a procurorilor care a intrat întru-un blocaj, fapt ce nu permite să se aleagă un nou CSP.
„A durat mai mult procesul de constituire a comisie, deoarece au fost identificați membrii naționali. Membrii internaționali cei trei experți fiind deja numiți de către Parlament. Probabil că, primele trei săptămâni ei vor fi axați pe stabilirea regulilor de lucru, metodologia, reglementul, prin urmare, până la sfârșitul lunii decembrie procesul va fi deja demarat. Astfel, din ianuarie putem vorbi de evaluarea propriu-zisă. Sperăm foarte mult ca Adunarea generală a procurorilor ar putea avea loc până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor. Împreună cu conducerea actuală a procuraturii și cu membrii comisiei de evaluare să anticipăm anumite blocaje și să asigurăm funcționalitatea procuraturii”, a menționat Veronica Mihailov Moraru
Astfel, procurorilor le va fi evaluată integritatea etică și financiară activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante.
Evaluarea externă a procurorilor, alegerea unui nou procuror general, evaluarea judecătorilor și alegerea unei noi componențe a CSJ, reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova privind realizarea celor nouă condiționalități privind deschiderea negocierilor cu UE.