Colectivul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile îsi asumă dreptul să declare grevă generală și acțiune de nesupunere civică. Astfel de decizie a fost luată la Adunarea Generală a colaboratorilor cu vot unanim, în cazul în care Ministerul Sănătății nu se dezice de intenția de a lichida instituția medicală începînd cu 1 ianuarie 2024, prin fuzionarea cu Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. Petiția a fost semnată de către întreg colectiv medical și non medical a Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile și este adresată Președinției, președintelui Parlamentului, prim-ministrului, Avocatului Poporului și Biroului Regional al OMS.
În opinia medicilor, fuzionarea acestor două spitale ar putea duce la o fragmentare a serviciilor medicale și la o suprasolicitare a spitalelor deja existente.
„În loc să consolideze și si eficientizeze sistemul, această propunere de fuziune ar putea duce la creșterea listelor de așteptare, la supraaglomerarea secțiilor de spitalizare și la subminarea calității serviciilor medicale. Scopul final ar trebui să fie acela de a asigura o ingrijire medică de calitate, accesibilă și eficientă pentru pacienți, iar fuziunea propusă nu pare să răspundă acestor obiective. Vă rugăm să luați în considerare preocupirile și argumentele noastre și să reevaluați propunerea de fuziune a celor două institutii medico-sanitare. Suntem convinși că existiă alternative mai bune pentru a imbunătăți sistemul de sănătate, fără a sacrifica eficiența și expertiza acumulate in aceste două institulii specializate.
În lumina celor menționate mai sus, dorim să vă transmitem o petiție semnată de angajații Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, care își exprimă dezacordul față de fuzionarea Spitalului de Boli lnfeclioase ,,Toma Ciorbă" și Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile. Această petiție reprezintă voința comună a întregului colectiv, care dorește menținerea independenței și a stabilității acestor spitale și care consideră că fuzionarea lor nu ar aduce beneficii reale în ceea ce privește calitatea ingrijirii și eficiența serviciilor.
Vă soticităm în mod respectuos să analizați în detaliu consecințele fuzionării spitalelor și să căutați alternative mai bune și mai eficiente pentru a face față provocirilor actuale din sistemul de sănitate. În caz contrar ne asumăm dreptul de a manifesta alte forme de protest în prevedere cu legislația în vigoare a Republicii Moldova, precum:
1. Grevă japoneză
2. Pichetarea ministerului Sănătății
3. lmplicarea mass media
4. Grevă generală”, se menționează în petiția medicilor