Autoritățile încă nu au o viziune clară despre conceptul creării în RM a unei Curți anticorupție. În timp ce ministrul Justiției, Veronica Mihailov -Moraru optează pentru constituirea separat a unei instanțe de fond, depuatții dar și mediul judecătoresc optează pentru instituirea unor complete specializate pe cauze de corupție sau conexe. Proiectul de lege privind crearea Curții Anticorupție ar putea fi votat, în lectura a II-a, în Parlament până la sfârșitul anului curent și ar urma să fie implementat la începutul anului viitor, a declarat ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, după ce astăzi au avut loc consultări în Parlament referitor la această inițiativă.

„Proiectul de lege a fost ajustat, urmarea discuțiilor de astăzi, parlamentul urmează să mai revizuie proiectul de lege. Mi s-a transmis că va mai urma încă o rundă de consultări, înainte de adoptare în lectura a două a acestui proiect de lege. Inițial, proiectul prevedea un număr de 15 judecători, acum se discută de reducerea acestui număr în jur de 10 persoane. Reieșind din competențele care urmează a fi atribuite aceste instanțe se dorește că această instanță anticorupție să examineze cât mai rapid, anume cauzele de corupție mare, adică corupție politică, corupție electorală. Și pentru aceasta, ca să nu o copleșim din start cu volum mare de muncă, urmează a fi prioritizate cauzele”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Totodată, ministrul a admis că versiunea finală a proiectului ar putea presupune și constituirea unor complete specializate în cadrul judecătoriei Chișinău după ce judecătorii vor întruni anumite condiții de selecție, iar CSM va decide în final.

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat o nouă rundă de consultări publice asupra inițiativei de instituire a unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție și celor conexe corupției.

Respectiv, participanții la discuții s-au expus asupra propunerilor conținute în inițiativa legislativă care se referă la instituirea unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție sau conexe. Discuțiile au vizat organizarea, funcționarea și competențele instanțelor sistemului judecătoresc anticorupție, criteriile de selectare a specialiștilor care vor examina cauzele de corupție și alte prevederi specifice. La fel, în cadrul consultărilor publice s-a discutat despre garanțiile sociale și financiare care ar putea fi oferite specialiștilor din domeniu.

Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost votat în prima lectură de Parlament în anul 2023. Propunerile expuse urmează a fi luate în considerare la definitivarea documentului. Ulterior, proiectul de lege va fi propus deputaților spre adoptare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE