Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că a citit cu atenție decizia CSE de săptămâna trecută cu privire la suspendarea celor 6 posturi TV.
„Vă propun să observați, HP din 24.02.2022 privind declararea stării de urgență nu prevede nimic despre dreptul CSE de a suspenda licențele de emisie unor posturi TV. Acest drept aparține în exclusivitate Consiliului audiovizualului”, menționează Nagacevschi.
13) COORDONAREA activității mijloacelor de informare în masă privind:
a) informarea populației…;
b) familiarizarea populației…;
c) … combaterea dezinformării, știrilor false și a discursului de ură;
„Am citit condițiile oficiale ce au stat la baza solicitării prelungirii stării de urgență și nu declarațiile politice manipulatoare ale reprezentanților guvernării. În esență, conform argumentelor scrise prezentate de Guvern Parlamentului, aceste condiții sunt: criza energetică, gestionarea fluxului de migranți”, mai spune fostul șef de la justiție.
El speră că autoritățile vor veni să explice „dacă au fost respectate de către CSE legea și limitele împuternicirilor acordate de Parlament, adică, dacă CSE a avut dreptul conform legii să suspende licențele de emisie și cum suspendarea licențelor de emisie celor 6 posturi TV va facilita soluționarea crizei energetice și gestionarea fluxului de migranți”.
Ministrul Justiției anunță că vor fi suspendate licențele de emisie și a altor posturi TV
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco anunță că vor fi suspendate licențele de emisie și a altor posturi TV. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate, transmite Politik.md.
Potrivit lui Litvinenco, au fost patru raționamente care au stat la baza suspendării licenței de săptămâna trecută a celor 6 posturi TV.
”Acele posturi de televiziune au comis sistematic încălcări de la prevederile audiovizualului, care au fost constate de CCA. Persoana care deține aceste posturi TV este inclusă în lista sancțiunilor (n.r. Ilan Șor),aceste posturi promovează imaginea și face propagandă persoanei care este inclusă în lista sancțiunilor. Și patru - propagă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, prin tăcere sau alte forme. Iată toate aceste lucruri au condus la luarea acestei decizii”, explică Litvinenco.
Totodată, oficialul spune că urmează să fie suspendată și licența altor posturi TV, cele care i-ar aparține lui Vladimir Plahotniuc. Explicația însă pare a fi alogică, întrucât Vladimir Plahotniuc se află, la fel, pe lista sancțiunilor internaționale: „Posturile care aparțin lui Plahotniuc sunt constatate prin decizii ale instanțelor ca aparținând de facto lui Plahotniuc, spre deosebire de televiziunile care se presupune că sunt ale lui Șor, dar beneficiari sunt persoane terțe”.
„În cazul televiziunilor lui Plahotniuc trebuie să precizăm că acel capital social se află sub sechestru, urmare a dosarelor penale pe care este investigat Plahotniuc. Și al doilea lucru la care mă gândesc este că urmează să transpunem în legislația națională sancțiunile internaționale și poate acolo se va regăsi soluția cu privire la aceste posturi, dacă eventual nu se va ajunge la soții în cazul acelor dosare în care este investigat Plahotniuc”, mai spune Litvinenco.
Litvinenco susține că puterea va găsi soluții pentru a închide definitiv aceste posturi TV, inclusiv dacă se încheie perioada stării de urgență. Ministrul declară că autoritățile vor recurge și la modificarea codului serviciilor media, doar ca să-și atingă scopul: „Soluții sunt mai multe”.
Avocatul Poporului somează autoritățile 𝐚𝐛𝐫𝐨𝐠𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 celor 6 posturi TV
Amintim că, 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆ 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐩𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐞𝐱𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐳𝐮𝐢𝐫𝐞 𝐬𝐚𝐮 𝐚𝐛𝐫𝐨𝐠𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐬𝐮𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐫𝐧𝐢𝐳𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚 – 𝐃𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐚 𝐂𝐒𝐄 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐮 𝐣𝐮𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚̆𝐫𝐢𝐢, 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆
Ombudsmanul consideră că dispoziția CSE restrânge exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
Avocatul Poporului a solicitat CSE și Consiliului Audiovizualului prezentarea informațiilor adiționale pertinente care au stat la baza Dispoziţiei de suspendare a licenței pentru șase posturi de televiziune.
„Ombudsmanul atrage o atenție deosebită asupra standardelor internaționale și naționale în materia drepturilor fundamentale enunțate, care trebuie a luate în considerare la luarea deciziei de suspendare a licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale, precum și luarea acestei decizii prin intermediul CSE, fapt ce ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, ceea ce este necesar de a fi evitat”.
Totodată, Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate.
„Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”, se arată în comunicat.
Amintim că pe 16 decembrie CSE a decis suspendare temporară, pe perioada stării de urgență, a licenței de emisie pentru șase posturi de televiziune din Republica Moldova, acestea fiind avertizate și sancționate anterior pentru propagandă și dezinformare.