Poliția informează despre extrădarea cu puțin timp în urmă, din orașul Bruxelles, Regatul Belgiei, a notarei Olga Bondarciuc, implicată în autentificarea mai multor documente legate de afacerile controversaților afaceriști Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Olga Bondarciuc a fost extrădată de către angajații Direcției cooperare polițienească internațională a IGP. Ea a fost anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art.42 alin.(2) și (3), art.332 alin.(2) lit.c) (Falsul în acte publice), art.312 alin.(2) lit.a),b),c) (Declaraţia mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă) din Codul Penal al Republicii Moldova.

Persoana extrădată a fost predată inițiatorului căutării în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Anterior ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat că notarei Olga Bondarciuc, i-a fost retrasă licența de activitate.

Potrivit procurorilor moldoveni, în calitate de notar, Olga Bondarciuc a acționat „în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc”, fiind pusă sub învinuire pentru fals în acte publice și declarații mincinoase. La 4 iunie 2021 ea a fost anunțată în căutare internațională. La sfârșitul lunii septembrie, Poliția din Moldova a anunțat despre reținerea Olgăi Bondarciuc în Belgia. Ea a fost vizată și în raportul Kroll 2 vizând frauda bancară, fiind unul dintre acționarii Unibank, după ce a împrumutat milioane de lei. A ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Plahotniuc, Șor și Platon.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE