„Chişinăul îşi predă populaţia Bucureştiului”, titrează în ediţia de astăzi, Nezavisimaia Gazeta. Potrivit cotidianului rus, la Chişinău poate izbucni un nou scandal legat de Bucureşti, în contextul oferirii accesului României la Registrul de Stat al Populaţiei din Republica Moldova. Dacă autorităţile moldovene susţin că acest lucru a fost făcut pentru înlesnirea activităţii consulatelor româneşti de pe teritoriul R.Moldova, atunci experţii, cred că era nevoie de acordul cetăţenilor moldoveni. Aceştia, la rândul lor, nu doresc ca în datele lor personale să ”scormonească” serviciile speciale ale altei ţări.
Faptul că funcţionarii consulatelor româneşti din Cahul şi Bălţi au primit acces la baza care cuprinde date despre toţi cetăţenii moldoveni a fost anunţat de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) al R. Moldova. Populaţiei i s-a explicat că acest lucru a fost făcut în scopul verificării mai rapide a persoanelor care doresc să obţină un permis de trecere în România, în cadrul Convenţiei privind micul trafic de frontieră.
Publicaţia moscovită subliniază că, în condiţiile în care România este ţară - membră a Uniunii Europene, pentru mulţi cetăţeni moldoveni accesul în ţara vecină înseamnă, de fapt, acces în Europa, adică la un loc de muncă onorabil.
Astfel, trecerea peste Prut este pentru moldoveni un fel de integrarea în UE. Ziarul rus aminteşte în acest context de articole recente pe această temă din Der Spiegel şi Il Giornale. Ministerul de Externe al României a replicat la aceste critici din mass-media străine, subliniind că România nu iese în acest demers din cadrul normelor europene.
La 20 iulie, pe marginea acestui subiect s-a pronunţat şi preşedintele român Traian Băsescu, care a declarat că România are ”obligaţii de sânge să-i sprijine pe moldoveni”, oferindu-le cetăţenie română. Băsescu a subliniat că moldovenii care obţin această cetăţenie locuiesc în marea lor majoritate pe teritoriul României şi că europenii nu au de ce să-şi facă griji în privinţa lor.
La Chişinău aceste declaraţii au fost interpretate în mod univoc: România vorbeşte despre Republica Moldova ca despre propriul teritoriu, cu atât mai mult cu cât Băsescu a vorbit în repetate rânduri despre reunificarea ”celor două Românii” în cadrul UE. Despre aceasta aminteşte într-un interviu acordat Nezavisimaia Gazeta de către liderul mişcării proruse Ravnopravie, Valeri Klimenko. Potrivit acestuia, ”astăzi la putere la Chişinău se află români, care desfăşoară în mod activ românizarea statului moldovean”. Klimenko este de părere că această politică a României ar trebui să fie analizată la Consiliul Europei, iar Rusia şi Ucraina ar trebui la rândul lor să adopte o poziţie, deoarece în acest caz sunt lezate drepturile tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.
Anterior, datele personale ale cetăţenilor moldoveni erau protejate, iar o verificare putea fi realizată doar la cerere oficială. Potrivit expertului moldovean în domeniul tehnologiilor informaţionale, Valeriu Diozu, ”în practica internaţională, normal este să existe un control extrem de riguros asupra oferirii de date personale şi aici nu trebuie să existe excepţii”. Diozu consideră că MTIC ar trebui să dea publicităţii protocolul pe baza căruia consulatele româneşti au primit acces la datele cetăţenilor moldoveni, ”pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să nu mai aibă dubii în acest sens”.
Deocamdată, liderii de la Chişinău nu comentează acest subiect, continuând să insiste asupra retragerii trupelor ruseşti din Transnistria. La 21 iulie, preşedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, a declarat în faţa parlamentarilor altor ţări reuniţi la Geneva, că Rusia se face vinovată de faptul că Republica Moldova este cea mai săracă ţară din Europa. Pentru ca moldovenii să o ducă mai bine, ar fi necesar, potrivit ”reţetei lui Ghimpu”, ca militarii ruşi să fie evacuaţi, după care nu va mai rămâne niciun obstacol în calea reunificării Republicii Moldova şi România, conchide Nezavisimaia Gazeta.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE