Subevaluarea clădirilor și terenurilor, precum și admiterea unor inexactități în evidența mijloacelor fixe sunt câteva dintre constatările ce se regăsesc în Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Interne încheiate la 31 decembrie 2023. Raportul a fost audiat la ședința de astăzi a Comisiei de control al finanțelor publice.

În rezultatul auditului realizat, Curtea de Conturi a emis o opinie cu rezerve. Neconformitățile care au stat la baza emiterii opiniei se referă la faptul că MAI, la încheierea exercițiului bugetar 2023, deținea la balanță 92 de clădiri și 33 de terenuri, care, contrar cerințelor normative, erau recunoscute în evidența contabilă la valoarea zero. Ulterior, aceste bunuri au fost reevaluate și înregistrate în evidența contabilă în anul 2024, constituind 287,2 milioane de lei la grupa clădiri și 95,2 milioane de lei la grupa terenuri.

În cadrul misiunii de audit s-a mai constatat că MAI nu a raportat corect situația privind unele elemente patrimoniale. Astfel, rețeaua de radiocomunicații în standard TETRA, în valoare de 156,4 milioane de lei, a fost clasificată neregulamentar la grupa de conturi „Mașini și utilaje”. De asemenea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contabilizat bunuri care, conform normelor metodologice, ar fi trebuit înregistrate la grupa „Instalații de transmisie”, în conturi precum „Mașini și utilaje”  – 76,7 milioane de lei, „Construcții speciale” – 17,7 milioane de lei și „Unelte și scule, inventar de producere și gospodăresc” – 1 milion de lei. La fel, Serviciul Tehnologii Informaționale a înregistrat necorespunzător cheltuielile de investiții în valoare de 89,2 milioane de lei, aferente proiectului „Infrastructura de comunicații”.

În aceeași ordine de idei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) au finalizat 14 obiecte de investiții capitale în sumă de 142,3 milioane de lei, care nu au fost contabilizate la grupele de conturi corespunzătoare de mijloace fixe. De asemenea, IGSU a calculat neregulamentar uzura, în sumă de 1,1 milioane de lei, pentru 47 de apartamente de serviciu nefinisate care au fost transmise în proprietate acestuia în anul 2022, în cadrul contractului de parteneriat public. Nu a fost calculată uzura și pentru alte spații locative/oficii transmise de către partenerul privat, care au fost finisate și se exploatează de către IGSU.

Alte aspecte menționate în raport vizează subevaluarea cu 4 milioane de lei a construcțiilor speciale; clasificarea incorectă a lucrărilor de reparație capitală, în sumă de 3,4 milioane de lei; calcularea incorectă a sporurilor salariale, fiind neregulamentar calculată suma de 1,1 milioane de lei ca sporuri la salariul de bază pentru angajații MAI; deficiențele și neconformitățile constatate la organizarea procedurilor de achiziții publice de către unele autorități din subordinea ministerului etc.

De menționat că, pe parcursul perioadei de raportare, cinci subdiviziuni de audit intern din cadrul MAI au monitorizat 553 de recomandări, inclusiv 264 de recomandări au fost înaintate în urma misiunilor de audit realizate în anul 2023. S-a constatat că au fost implementate 348 de recomandări, 59 de recomandări au fost parțial implementate, iar 91 de recomandări au rămas neimplementate.

Raportul de audit a fost remis spre informare, examinare și implementare a recomandărilor Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, Procuraturii Generale a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE