Mugur Isărescu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), va rămâne la șefia insituției încă pe un mandat împreună cu cei doi viceguvernatori dar a afirmat că în componența noului consiliu de administrație ar putea să intre și persoane tinere. Într-o declarație făcută în fața comisiilor parlamentare, Isărescu a subliniat importanța continuității în conducerea politicii monetare și macroprudențiale, menționând că actualul Consiliu de administrație va rămâne valid până pe 10-11 octombrie.
„Este clar că asistăm la o tranziție a conducerii politicii monetare și macroprudențiale din România de la generația mai în vârstă spre generații mai tinere”, a declarat Isărescu, adăugând că procesul a început în 2019 și continuă cu noile propuneri. El a subliniat că, deși schimbările trebuie să fie treptate, este esențial ca BNR să păstreze o combinație între experiență și noi perspective.
Cu toate acestea, în cadrul audierilor, Isărescu a fost singurul dintre candidați care a primit întrebări din partea comisiilor, fiind chestionat despre nivelul scăzut al intermedierii financiare din România, adopția monedei euro, inflația ridicată și politica fiscală a guvernului. Ceilalți candidați nu s-au prezentat cu CV-uri sau obiective, iar procedura de vot a fost rapidă.
Mugur Isărescu a obținut 28 de voturi pentru funcția de guvernator al BNR, cu 10 abțineri, în timp ce Leonardo Badea și Florin Georgescu au primit 26, respectiv 27 de voturi pentru funcțiile de prim-viceguvernator. Isărescu a subliniat că stabilitatea prețurilor este un bun public esențial, adăugând că BNR își propune să crească veniturile în mod sustenabil, fără a provoca inflație.
Referitor la intermedierea financiară, guvernatorul a explicat că aceasta se află sub 30% din cauza multinaționalelor care se împrumută din străinătate și a lipsei de capital din companiile românești. În plus, Isărescu a considerat că, în prezent, nu este fezabilă adoptarea monedei euro, având în vedere deficitul fiscal-bugetar existent.
“Dezechilibrul principal în România este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă în deficitul extern. Încercăm să reducem inflația fără a crea recesiune, ceea ce a fost o provocare în trecut și va continua să fie și în viitor”, a concluzionat Mugur Isărescu.