Ministerul rus de Externe face apel la autoritățile moldovenești „să se abțină de la politizarea problemelor practice ale cooperării bilaterale, inclusiv în sectorul energetic”. Declarația a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a instituției de la Moscova, Maria Zaharova, în contextul rezultatelor auditului pretinselor datorii ale Moldovagaz către Gazprom.

„Dorim să menționăm că Gazprom este un furnizor de încredere de resurse energetice de zeci de ani. Facem apel oficial la Chișinău să manifeste o abordare responsabilă similară în îndeplinirea obligațiilor sale, precum și să se abțină de la politizarea problemelor practice ale cooperării bilaterale, inclusiv în sectorul energetic”, a spus aceasta.

Pe 6 septembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat public concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom. Conform auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată.

Oficialul a remarcat că Republica Moldova ar putea achita Companiei rusești Gazprom 8,6 milioane de dolari din datoria de 709 de milioane de dolari a malului drept al Nistrului, care era la sfârșitul lunii martie 2022 pe malul drept al Nistrului. În același timp, premierul Dorin Recean a declarat că țara nu va plăti datoria Moldovagaz către Gazprom pe care a calificat-o „inexistentă”.

După prezentarea concluziilor auditului extern, comandat de Republica Moldova, Gazprom a declarat nu recunoaște rezultatele acestuia. Concernul rus a spus că intenționează să continue să își apere drepturile în toate modurile posibile”.

Această poziție a Gazpromului a fost, oarecum, anticipată de experții de la Chișinău. În opinia lor, există riscul întreruperii livrărilor de gaze rusești, iar scenariile în acest sens trebuie minuțios analizate de autorități.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE