Efectele caniculei şi ale giganticelor incendii de pădure din Rusia sunt mult mai tragice decât lasă să se vadă autorităţile. Relatări infirmate imediat de oficiali vorbesc despre sălile de morgă arhipline şi de o creştere dramatică a mortalităţii în urma problemelor respiratorii cauzate de fum şi căldură.
 
Potrivit publicaţiei Financial Times, medicii moscoviţi sunt ameninţaţi cu concedierea dacă pun pacienţilor diagnostice în corelaţie cu norul de fum şi cu canicula.
 
Mai grav, cadavrele celor decedaţi în ultimele zile în urma atacurilor cerebrale sau de cord cauzate de căldură ori de fumul şi poluarea de la Moscova sunt îngrămădite la subsol, iar morgile sunt deja pline. Trupurile degajă un miros pestilenţial, care face atmosfera din mai multe zone ale metropolei ruse pur şi simplu irespirabilă.
 
Corespondentul Financial Times de la Moscova citează un comentariu postat de un medic anonim pe un forum şi şters la scurt timp de pe internet. Autorităţile au dezminţit imediat informaţia însă, de la izbucnirea crizei incendiilor de pădure din Rusia, realitatea a dat întotdeauna dreptate presei.
 
Bilanţul oficial al victimelor incendiilor de pădure este de 52 de morţi, însă, potrivit presei britanice, bilanţul real depăşeşte 5 mii, dacă se ţine cont de cei decedaţi de boli cauzate sau agravate de caniculă şi fum.
 
Pe de altă parte, lupta cu incendiile care sufocă tot mai ameninţător centrul Rusiei seamănă cu legenda lui sisif: La scurt timp după ce anunţaseră stingerea a 260 se incendii s-a anunţat izbucnirea altor 250. În total, pe tot cuprinsul Rusiei ard peste 800 de focare de incendiu. Din păcate, meteorologii spun că nu sunt şanse ca temperaturile să scadă sub 36 de grade cel puţin încă o săptămînă. În aceste condiţii, moscoviţilor li se recomandă să stea cât mai mult în casă şi, eventual, să nu se ducă la serviciu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE