ANRE a decis în ședință să reducă cu circa 42% prețul mediu de furnizare a gazelor naturale până la 15.259 lei pentru o mie de metri cubi adică cu 9% mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz de 16. 688 pentru o mie de metri cubi. Pentru consumatorii casnici reducerea de tarif este de 38% adică de la 29,27 la 18,07 pentru un metru cub, iar unul din argumentele ANRE de micșorare a tarifului este faptul că Moldovagaz ar fi recuperat complet„ valoarea componentei de corectare a venitului reglementat”(devieri tarifare) de 2, 5 miliarde de lei

După decizia ANRE SA „Moldovagaz” a venit cu un comentariu prin care a dat de înțeles că nu ar fi de acord cu decizia ANRE de micșorare atât de mare a tarfului. Moldovagaz consideră că după intrarea în vigoare a noilor tarife la gaz companiile de distribuție a gazului vor înregistra pierderi, iar asta va duce, din nou, la creșterea devierilor financiare

„ ANRE, la aprobarea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2023, a redus costul serviciilor de distribuție a gazelor naturale cu 610,6 milioane lei, sau 810 lei/1000 metri cubi. Ca urmare, aceasta va duce la formarea unor devieri tarifare semnificative în anul 2023, precum și la o creștere a pierderilor companiilor de distribuție a gazelor naturale din activitățile reglementate de distribuție.

De menționat că la sfârșitul anului 2022, pierderile operatorilor de distribuție a gazelor naturale din activități operaționale se ridicau la 525 milioane lei.

Grupul de companii „Moldovagaz” include companiile de distribuție gaze „Chișinău-gaz”, „Bălți-gaz”, „Ialoveni-gaz”, „Orhei-gaz”, „Ungheni-gaz”, „Cimișlia-gaz”, „Cahul-gaz”, „Gagauz-gaz”, „Taraclia-gaz”, „Stefan-Vodă gaz”, „Florești-gaz”, „Edineț-gaz”, deservind peste 770 mii de consumatori finali.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE