SA „Moldovagaz” a făcut public prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna mai 2024, în urma licitației recente organizate pe platforma „BRM East Energy”. Conform condițiilor contractuale stabilitate între SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, prețul de achiziție va fi de 31,13 euro pe MWh.

Această cifră reprezintă echivalentul a 331,22 euro (450 în aprilie n.a) pentru o mie de metri cubi de gaz natural sau 6298,5 lei pentru aceeași cantitate, fără TVA. Prețul a fost determinat în funcție de puterea calorifică superioară prognozată a gazului de 10,64 kWh pe metru cub, precum și de cursul valutar la data respectivă, notează realitatea.md

Decizia de a face public acest preț este parte a unui efort al SA „Moldovagaz” de a aduce transparență și claritate în procesul de achiziționare a gazelor naturale, satisfăcând astfel interesul sporit al publicului și al părților implicate în industria energetică din Republica Moldova.

În contextul prețului mai mic la gaz, ANRE a aprobat în ședința de astăzi, 2 mai, tarife mai mici pentru populație. Astfel, consumatorii casnici urmează să achite un tarif de 13,126 (cu TVA) lei metrul cub de gaz, cu 10,3% mai puțin față de tariful actual.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE