Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina și cere Moscovei să își retragă trupele din regiunea transnistreană. Poziția autorităților de la Chișinău va fi reiterată în cadrul Conferinței ministeriale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care începe astăzi în capitala Macedoniei de Nord.

Reuniunea OSCE de la Skopje își va deschide lucrările cu un panel dedicat Ucrainei, cu genericul „Războiul de agresiune împotriva Ucrainei și necesitatea OSCE-ului funcțional pe timp de conflict”, în care statele partenere vor condamna agresiunea militară a Federației Ruse în Ucrainei, precizează ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu.

„În cadrul conferinței ministeriale, delegația Republicii Moldova va reitera condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, va face din nou un apel ferm de retragere a trupelor ilegale ale Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre, dar și va discuta despre importanța rezolvării pașnice a conflictului transnistrean”, a scris ministrul de externe Nicu Popescu.

Ministrul Nicu Popescu a mai comunicat că în marja evenimentului va avea mai multe întrevederi cu omologii din statele membre ale Uniunii Europene pentru a asigura sprijinul deplin în etapele următoare ale procesului de aderare al Republicii Moldova la UE, înaintea votului Consiliului European din decembrie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și-a anunțat prezența pentru a participa la reuniunea ministerială a OSCE, care este boicotată de miniștrii de externe ai Ucrainei și ai statelor baltice din cauza participării ministrului rus de externe Serghei Lavrov. O problemă care va fi discutată la ministeriala OSCE va fi cine va prelua președinția rotativă a organizației. Malta ar putea prelua preşedinţia OSCE, după ce Rusia a blocat candidatura Estoniei.

Precizăm că în perioada 29 noiembrie - 30 noiembrie, în Skopje, Macedonia de Nord se desfășoară cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE