În comparatie cu alte state din regiune, Republica Moldova ramâne in urmă la capitolul atragerea investitiilor străine directe in economie, constată economistul Ricardo Giucci de la German Economic Team (GET), notează mold-street.com

Economistul a evaluat, în prezentarea sa de la un forum de afaceri de la Chisinău, situația economică și investițiile străine din șase state din regiune (Ucraina, Republica Moldova, România, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord).

Astfel, în cazul Ucrainei, Ricardo Giucci a mentionat că investițiile sunt acum riscante din cauza razboiului. În același timp, despre Republica Moldova economistul german spune că este o destinație de afaceri interesantă din perspectivă regională.

„Republica Moldova înregistrează indicatori economici stabili la evoluția produsului intern brut, inflație, comerț și are un salariu mediu pe economie relativ scăzut, ceea ce oferă oportunități pentru investițiile străine directe", a declarat Ricardo Giucci.

Potrivit acestuia, stocul de investiții directe în Republica Moldova este de doar 2.114 dolari pe cap de locuitor în timp ce în Macedonia de Nord este de 3.589 de dolari (adica cu 70% mai mare), în Kosovo - de 3.676 dolari (cu 73,9% mai mare), in România - de 7.158 (3,5 ori mai mare) si in Serbia - de 8.692 dolari (de peste patru ori mai mare).

Ricardo Giucci a menționat Serbia, ca pe o țară care a înregistrat succese mari în atragerea de investiții directe și dezvoltarea pozitivă a exporturilor; Kosovo - pentru oportunitățile datorate disponibilității forței de muncă și salarillor relativ mici; Macedonia de Nord - pentru parcurile sale industriale si întegrarea în lanțurile valorice internaționale.

Mentionăm că recent, in cadrul unui Forum Economic de la Chisinău, premierul Dorin Recean a declarat că, în prezent, există și mai multe motive pentru care investitorii străini ar trebui să vină in Republica Moldova.

Printre acestea premierul a enumerat accesul la mai multe piețe, în mod prioritar la piata europeană, economie debirocratizată, sector financiar-bancar mai puternic și acces la piețele de capital.

„Republica Moldova are talent si capacitate de a inova. Avem nevoie de capital pe termen lung și oameni care vor veni să valorifice oportunitățile oferite de țara noastră. Odată cu deschiderea negocierilor de aderare la UE, devenim și mai atractivi pentru investitori pe care îi așteptăm ca să construim, împreună, o țară europeană", a spus premierul Dorin Recean.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE