Pentru lunile februarie și martie compania „Moldovagaz” a anunțat prețuri în scădere la importul de gaze de la concernul Gazprom. Tot volumul de gaz îi revine părții transnistrene. Chiar dacă importă gaz la un preț mai mic, în jur de 339 de doloari per mia de metri cubi, Moldovagaz este obligată de stat să procure metanul la un preț mai mare de la Energocom, iar asta are repercursiuni asupra tarifului încă mare la gaz.

Printr-o decizie a CSE "Moldovagaz" este obligată să cumpere gaze naturale de la compania de stat "Energocom" la care "prețurile sunt mult mai mari decât cele de piață sau de la "Gazprom", iar din acest considerent, deocamdată, nu există premise pentru ca tarifele încă să mai scadă. Potrivit deciziei autorităților de la Chișinău, "Moldovagaz" este obligată să cumpere de la "Energocom" gaz până în data de 1 mai.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că malul drept al Nistrului ar putea relua importul de gaz de la Gazprom în cazul unui preț competitiv însă acest lucru nu se întâmplă deocamdată.

„Dacă prețurile vor fi mai competitive decât pe piața internațională, dacă vor fi volume, pentru că ei au obiceiul să limiteze volumele, atunci nu este exclus să luăm și de la ei”, preciza Parlicov.

Potrivit unui studiu publicat de expertul Veaceslav Ioniță moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Sud-Estul Europei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE