Comisia parlamentară de profil a dat undă verde ratificării de către RM a unui contract de finanțare cu BEI privind modernizarea a trei coridoare feroviare. Este vorba de: Vălcineț – Ocnița, Bălți – Ungheni și Chișinău – Căinari, toate fiind reparate cu sprijinul Uniunii Europene.

Astfel, Banca Europeană de Investiții va acorda un împrumut de 41,2 milioane de euro. De asemenea, Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 12 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. Perioada de rambursare a împrumutului ajunge până la 30 de ani, iar rata dobânzii este de 5 %.

Potrivit autorităților de la Chișinău, reparația acestor coridoare feroviare este imperativ necesară, întrucât unele tronsoane se află într-o stare deplorabilă. Acest fapt generează riscuri și pierderi pentru mediul de afaceri. Mai mult decât atât, restricțiile de viteză și de masă pe acest sector majorează costul logisticii transportului.

Acese tronsoane feroviare sunt vitale pentru că asigură legătura cu mediul industrial, precum și exportul, importul sau tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. Coridorul feroviar Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căinari mai face legătura cu coridorul feroviar Căinari – Cimișlia – Basarabeasca – Giurgiulești, care este utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transportate în porturile Dunării și ale Mării Negre.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE