Republica Moldova face parte din grupul ţărilor codaşe în ce priveşte respectarea şi promovarea drepturilor omului. Mai mult de atât, R. Moldova ignoră exemplul ţărilor care au progresat la acest capitol, cum ar fi Austria sau Cehia care îşi fac temele pentru  acasă la acest capitol. Mai multe afirmaţii în acest sens au fost făcute joi, 5 noiembrie, în cadrul unei conferinţă de presă, de către reprezentanţi ai organizaţiilor ce promovează drepturile omului.
Comitetul ONU pentru Drepturile Omului (ComDO) a examinat zilele trecute situaţia respectării drepturilor omului în R. Moldova în perioada 2003-2009 şi a adoptat un şir de concluzii şi recomandări în acest sens, a precizat Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO).
Cele mai mari încălcări, potrivit ComDO au fost înregistrate în ce priveşte condiţiile de detenţie, traficul de fiinţe umane, independenţa ramurii judiciare, libertatea religioasă, dar şi utilizarea torturii sau discriminarea miniorităţilor etnice, în special a romilor.
În acest context, un set de recomandări vor fi înaintate guvernării actuale, care urmează să asigure implementarea acestora în decurs de 5 ani. Potrivit raportului ComDo, cele mai multe recomandări se referă la legislaţia în domeniul justiţiei, în special în ce priveşte aplicarea torturii şi condiţiile de detenţie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE