La data de 15 mai, în Republica Moldova este celebrată Ziua Internațională a Familiei, eveniment instituit de Organizația Națiunilor Unite și marcat anual începând cu anul 2010. În 2025, evenimentele dedicate vor fi desfășurate sub genericul „Politici familiale pentru dezvoltare durabilă”, cu accent pe incluziunea socială, echilibrul între viața personală și profesională și solidaritatea între generații.

Instituită de Organizația Națiunilor Unite în 1993, această zi ne reamintește de importanța valorilor familiale, solidarității, sprijinului reciproc și echilibrului între viața personală și cea profesională.

În 2025, ONU propune ca tema centrală a Zilei Internaționale a Familiei să fie impactul schimbărilor climatice asupra vieții familiale și rolul pe care familiile îl pot avea în promovarea unui stil de viață sustenabil.

În contextul crizelor globale – climatice, economice și sociale – familia devine un pilon important în educarea tinerilor pentru responsabilitate față de mediu și comunitate.

Acum o zi, Guvernul de la Chișinău a aprobat planul cu privire la organizarea și desfășurarea activităților consacrate Zilei Internaționale a Familiei. Potrivit autorităților centrale, sărbătoarea va fi marcată în toată țara pe parcursul întregii luni mai.

Premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj cu ocazia Zilei Familiei. În postarea pe Facebook, șeful executivului a enumerat măsurile implementate de guvernarea PAS în ultimii patru ani, în susținerea familiilor din R. Moldova.

Potrivit lui, în acest răstimp au fost create și renovate 40 de grupe de creșă, renovate 137 de grădinițe prin Programul „Satul European”, peste 230 de mii de persoane au beneficiat de Ajutorul de Paște: familiile cu copii de până la 5 ani au primit câte 1.500 de lei pentru fiecare copil; familiile cu copii cu dizabilități – câte 5.000 de lei; iar familiile cu adulți cu dizabilități severe – tot câte 5.000 de lei.

De asemenea, indemnizația unică la naștere a fost majorată la 21.350 de lei, fiind, de asemenea, oferite alocații lunare de 1000 de lei pentru copiii cu vârsta sub 2 ani.

Elevii din clasele gimnaziale vor beneficia de alimentație gratuită, începând cu 1 septembrie 2025. În prezent, circa 135 000 de copii din clasele primare beneficiază deja de alimentație gratuită.

Evenimentele din acest an se vor desfășura sub genericul „Politici familiale pentru dezvoltare durabilă” și vor fi axate pe incluziunea socială, echilibrul între viața personală și profesională și solidaritatea între generații.

Activitățile sunt organizate de către autoritățile centrale și locale, incluzând mese rotunde, ateliere de lucru tematice, spectacole, campanii de informare la nivel local și concursuri de desen.

Printre evenimentele planificate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale se numără evenimentul tematic „Adu-ți copilul la muncă”, campania „Creștem împreună”, lansată alături de UN Women și conferința științifico-practică „Consolidarea rezilienței familiei în contextul dezvoltării durabile.

Lista completă de acțiuni și măsuri programate la nivel național o puteți accesa AICI.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE